eur:
396.62
usd:
371.22
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Young adult drinking beer while driving, she is going to a party.
Nyitókép: Matic Grmek/Getty Images

Finn módszerrel „vadászik” ismét a rendőrség

Egy hétig tartó országos ellenőrzés-sorozatba kezdett a rendőrség, hogy kiszűrjék az alkohol vagy drog hatása alatt volán mögé ülő sofőröket. Az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportja (ROADPOL) egyszerre végzik ezen a héten a kontinens számos országában.

Egy héten keresztül, egészen vasárnapig fokozottan ellenőrzik a rendőrök az ittas vagy bódult állapotban járművet vezető sofőröket. Voltaképp egy európai akcióról van szó – mondta az InfoRádióban az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője –, hiszen Európa számos országában hasonló tematikájú ellenőrzésekre kerül sor június 17-e és 23-a között. Ehhez csatlakozott – már sokadszorra – a magyar rendőrség.

Kifejezetten az alkoholos vagy a drog hatása alatt álló járművezetőket próbálják meg kiszűrni a közlekedők közül. Ebben a hétben lesznek olyan csoportok, akiket kifejezetten azért szerveznek, hogy az elemzési akcióban részt vegyenek, tehát ilyen értelemben megnövelt létszámban hajtják végre a feladatot – tette hozzá Gál Kristóf. Kitért arra is, hogy ebben az időszakban

gyakrabban szembesülhetnek az autósok az úgynevezett finn módszeres ellenőrzéssel,

aminek a lényege, hogy viszonylag rövid időn belül 5-10, akár 15-20 autót is kiemelnek a forgalomból, és csak arra a rövid időre állítják őket meg, amíg a szondát megfújják, vagy amíg a bódultságról meggyőződik a rendőr, és amennyiben nincs találat, mehetnek is tovább.

A magyar rendőrök azonban ettől az akciótól függetlenül is, az év minden napján ellenőrzik, hogy a járművezetők alkohol vagy drogok hatása alatt állva nem veszélyeztetik-e mások testi épségét vagy akár az életét.

„Annak köszönhetően, hogy évek óta a mindennapi tevékenységünknek a részét képezi az alkoholos befolyásoltságnak az ellenőrzése, egy enyhe tendenciában egy enyhe visszaesés tapasztalható az ittas vezetők számának az alakulásában, ez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk” – fogalmazott a szóvivő.

Az ittas vezetés ugyanis továbbra is egy vezető baleseti ok,

és beláthatatlan következményekkel járhat, ha valaki – akár ettől a rendőri ellenőrzés fenyegetettségétől nem tartva – alkohol befolyása alatt ül a volán mögé.

A rendőrség a vasárnapig tartó akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának, vagyis a ROADPOL-nak az éves ellenőrzési terve alapján végzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×