eur:
389.35
usd:
359.13
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Illegálisan lerakott szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az országot program első projektjének helyszínén, az M6-os autópálya Ercsi csomópontjánál tartott sajtótájékoztatón 2020. augusztus 26-án. Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jó hír minden településnek, ahol illegális szemét halmozódott fel

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nyilvános pályázati felhívást tesz közzé jogi személyek számára. Tízmilliókat lehet nyerni szemételszállításra.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) elkötelezett abban, hogy támogassa az ország területén jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolását és újra keletkezésének megakadályozását - mondta az EM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Raisz Anikó kiemelte, ennek érdekében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nyilvános pályázati felhívást tesz közzé jogi személyek számára.

Hozzátette, civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek és a települési önkormányzatok pályázhatnak. Az érintettek az elhagyott hulladék felszámolására, ingatlanvédelmi eszközök beszerzésére és a projekt menedzsmenttel összefüggő feladatok ellátásra igényelhetnek támogatást, amely egyszeri és vissza nem térítendő.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton - sikeres regisztrációt követően - a tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon lehet benyújtani, március 18-tól március 27-ig - ismertette az államtitkár.

Közölte, a maximálisan igényelhető támogatási összeg az önkormányzatoknál 75 millió forint, az egyházi jogi személyeknél 50 millió forint, a civil szervezeteknél 35 millió forint, a gazdálkodó szervezetek esetében pedig 30 millió forint.

Jelezte, hogy az önkormányzatok és az egyházi jogi személyek az igényelhető támogatás legfeljebb 40 százalékát felhasználhatják ingatlanvédelmi eszközök és rendszerek kiépítésére, bővítésére.

Erre a célra a civil és a gazdálkodó szervezetek nem igényelhetnek támogatást - olvasható a tisztakornyezet.nhkv.hu felületen. Az oldalon egyúttal jelezték, hogy az igényelhető támogatás maximális összege a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolására legfeljebb bruttó 45 000 forint köbméterenként.

Raisz Anikó hangoztatta, hogy a magyar kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek megfelelően prioritásként kezeli a fenntartható fejlődés támogatását.

Felidézte, hogy az akcióterv végrehajtásaként az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében 2020 júliusában hirdették meg először a Tisztítsuk meg az országot programot. Ebben állami és önkormányzati együttműködéssel elkezdődött az évtizedek alatt összegyűlt illegális hulladék felszámolása.

Raisz Anikó rendkívül sikeresnek ítélte a programot, amelyben 474 pályázatot támogattak, és több mint 165 ezer tonna illegálisan lerakott hulladékot sikerült felszámolni a kedvezményezettek által.

A tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon elérhető tájékoztató szerint az NHKV Zrt. a - Tisztítsuk meg az országot II. hulladékfelszámolási - pályázat megvalósításához az Energiaügyi Minisztériumtól kapott támogatást.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×