eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Illegálisan lerakott szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az országot program első projektjének helyszínén, az M6-os autópálya Ercsi csomópontjánál tartott sajtótájékoztatón 2020. augusztus 26-án. Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jó hír minden településnek, ahol illegális szemét halmozódott fel

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nyilvános pályázati felhívást tesz közzé jogi személyek számára. Tízmilliókat lehet nyerni szemételszállításra.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) elkötelezett abban, hogy támogassa az ország területén jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolását és újra keletkezésének megakadályozását - mondta az EM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Raisz Anikó kiemelte, ennek érdekében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nyilvános pályázati felhívást tesz közzé jogi személyek számára.

Hozzátette, civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek és a települési önkormányzatok pályázhatnak. Az érintettek az elhagyott hulladék felszámolására, ingatlanvédelmi eszközök beszerzésére és a projekt menedzsmenttel összefüggő feladatok ellátásra igényelhetnek támogatást, amely egyszeri és vissza nem térítendő.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton - sikeres regisztrációt követően - a tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon lehet benyújtani, március 18-tól március 27-ig - ismertette az államtitkár.

Közölte, a maximálisan igényelhető támogatási összeg az önkormányzatoknál 75 millió forint, az egyházi jogi személyeknél 50 millió forint, a civil szervezeteknél 35 millió forint, a gazdálkodó szervezetek esetében pedig 30 millió forint.

Jelezte, hogy az önkormányzatok és az egyházi jogi személyek az igényelhető támogatás legfeljebb 40 százalékát felhasználhatják ingatlanvédelmi eszközök és rendszerek kiépítésére, bővítésére.

Erre a célra a civil és a gazdálkodó szervezetek nem igényelhetnek támogatást - olvasható a tisztakornyezet.nhkv.hu felületen. Az oldalon egyúttal jelezték, hogy az igényelhető támogatás maximális összege a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolására legfeljebb bruttó 45 000 forint köbméterenként.

Raisz Anikó hangoztatta, hogy a magyar kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek megfelelően prioritásként kezeli a fenntartható fejlődés támogatását.

Felidézte, hogy az akcióterv végrehajtásaként az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében 2020 júliusában hirdették meg először a Tisztítsuk meg az országot programot. Ebben állami és önkormányzati együttműködéssel elkezdődött az évtizedek alatt összegyűlt illegális hulladék felszámolása.

Raisz Anikó rendkívül sikeresnek ítélte a programot, amelyben 474 pályázatot támogattak, és több mint 165 ezer tonna illegálisan lerakott hulladékot sikerült felszámolni a kedvezményezettek által.

A tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon elérhető tájékoztató szerint az NHKV Zrt. a - Tisztítsuk meg az országot II. hulladékfelszámolási - pályázat megvalósításához az Energiaügyi Minisztériumtól kapott támogatást.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×