eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Sándor-palota homlokzata a déli erkéllyel a Budai Várnegyedben, a Szent György téren. A palota eredetileg a Sándor család otthona volt (innen a neve). Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ötlete nyomán 1867-ben a magyar állam előbb kibérelte, majd 1881-ben végleg megvásárolta kormányrezidenciának. 1867–1945 között (kisebb megszakításokkal) a mindenkori magyar miniszterelnök rezidenciájaként szolgált, többször kormányülések színhelye is volt. A második világháborúban szinte teljesen megsemmisült, utána sokáig múzeumi raktárnak használták. Külső arculatát csupán 1989-1990-ben javították ki, teljes helyreállítását pedig 2000–2002 között végezték el. A belső terek az eredeti, két világháború közötti állapotokat tükrözik. A palota 2003-óta Magyarország köztársasági elnökének rezidenciája, egyben a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye is. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Tiltakozássorozatot váltott ki az államfő kegyelmi döntése

Lemondásra szólították fel Novák Katalint az ellenzéki pártok azt követően, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesítette egy elítélt pedofil bűntársát. Az államfői hivatal közölte, hogy pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem.

K. Endrét, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét kényszerítés és vesztegetés miatt 3 év 4 hónap börtönnel sújtotta a bíróság, mert megpróbálta rávenni a később pedofíliáért 8 év fegyházra ítélt főnöke, V. János áldozatait, hogy vonják vissza a vallomásukat.

Novák Katalin köztársasági elnök 2023. április 27-én, Ferenc pápa látogatásának alkalmából 21 másik elítélttel együtt K. Endrének is kegyelmet adott. A férfi ekkorra már a büntetésének nagyjából a felét, egy évet és öt hónapot letöltött. A kegyelmi döntés már a Kúria egyik tavalyi határozatából kiderült, de csak most, február elején kapott nagyobb nyilvánosságot.

Az ellenzéki pártok mindegyike reagált a történtekre. A Momentum tiltakozást szervezett a Sándor-palota elé és a Párbeszédhez, illetve a Jobbikhoz hasonlóan lemondásra szólította fel Novák Katalint. Az LMP kikéri az elnöki kegyelem összes dokumentumát. A DK levelet írt Ferenc pápának és úgynevezett méltatlansági eljárást is kezdeményez a köztársasági elnök ellen. A téma az Országgyűlés rendkívüli ülésén is többször szóba került.

A Sándor-palota rövid közleményben reagált: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×