eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor alaptörvény-módosítást kezdeményez a kegyelmi ügyben

A miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be a döntését.

Napok óta napirenden van Novák Katalin köztársasági elnök döntése, amellyel kegyelmet adott egy elítéltnek, aki egy pedofilügyben érintett.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután megszólalt az ügyben, és egy Facebook-videóban jelentette be, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez:

kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető nem kaphat majd kegyelmet.

"Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem. Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani, vagy miszlikbe kell vágni, ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni. A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést" – mondta a miniszterelnök.

Mint ismert, az államfő még 2023-ban kegyelemben részesítette K. Endrét, aki helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán a férfit kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is. A büntetése nagy részét már letöltötte, amikor elnöki kegyelmet kapott.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×