eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2023. május 1. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség tagjai a Sándor-palota előtt a Budai Várnegyedben, a Szent György téren. A palota eredetileg a Sándor család otthona volt (innen a neve). Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ötlete nyomán 1867-ben a magyar állam előbb kibérelte, majd 1881-ben végleg megvásárolta kormányrezidenciának. 1867–1945 között (kisebb megszakításokkal) a mindenkori magyar miniszterelnök rezidenciájaként szolgált, többször kormányülések színhelye is volt. A második világháborúban szinte teljesen megsemmisült, utána sokáig múzeumi raktárnak használták. Külső arculatát csupán 1989-1990-ben javították ki, teljes helyreállítását pedig 2000–2002 között végezték el. A belső terek az eredeti, két világháború közötti állapotokat tükrözik. A palota 2003-óta Magyarország köztársasági elnökének rezidenciája, egyben a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye is. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Új főigazgatója van a Sándor-palotának

Személycserék történtek több tárcánál, és a köztársasági elnök stábjában is komoly változás történik január 1-től.

A december 28-án megjelent Magyar Közlönyben több kormányfői határozat is szerepel, amik személyi változtatásokról szólnak.

A miniszterelnök javaslatára Gion Gábort, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát 2023. december 31-i hatállyal felmentették a megbízatása alól. Ugyancsak felmentették – az igazságügyi miniszter javaslatára – Kupecki Nórát, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárát tisztségéből, ezzel egyidejűleg a tárca helyettes államtitkárává nevezi ki 2024. január 1-i hatállyal Pilz Tamást.

Változás történt a Sándor-palotában is: Ekler Gergely eddigi hivatalvezető kinevezése – más fontos feladatellátására tekintettel, közös megegyezéssel – 2023. december 31-i hatállyal megszűnik, ezzel egyidejűleg Novák Katalin visszavonta Schanda Tamás János kabinetfőnöki kinevezését, és január elsejei hatállyal kinevezte őt a Sándor-palota főigazgatójává.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×