eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Rusvai Miklós a járványok megelőzéséről: az északi félteke megtanulhatta volna, hogy együtt kell működnie a délivel

A világ nem áll készen egy esetleges újabb világjárvány kezelésére, ezért a felkészülés érdekében sokkal többet kellene tenni - jelentette ki az ENSZ-főtitkár a járványkészültség világnapja alkalmából. Rusvai Miklós víruskutató szerint a fejlett világ országai nem támogatják kellően a világ szegényebb államait.

A világ fejlett része felkészült a járványok érkezésére, ezek jellemzően az északi félteke országai - vélekedett az InfoRádió megkeresésére Rusvai Miklós víruskutató.

"Az információáramlás is járványtani vonatkozásban meglehetősen jó és megbízható,. A déli félteke országai azok, amelyek e szempontból is hátrányban vannak, és ne feledjük el, a veszélyesebb variánsok is, például a delta vagy eredeti nevén indiai koronavírus-variáns is innen indult útjára" - húzta alá, hozzátéve, a béta és az omikron egyaránt dél-afrikai eredetű.

Ez a helyzet szerinte aligha változik a jövőben, hisz a déli félteke országai többnyire nem engedhetik meg maguknak, hogy többet áldozzanak az egészségügyre és a járványvédelemre, az északi félteke országai pedig vonakodnak a saját erőforrásaikat újra és újra átcsoportosítani - "pazarolni" - az igények szerint.

"Az északi féltekén úgy gondolkodnak, hogy oldják meg a déli féltekén úgy, ahogy tudják" - foglalta össze.

És úgy látja, hogy a koronavírus terjedése miatti zárlatokból sem tanult az északi félteke még a gazdasági következményeken keresztül sem.

"Nem hallottam, hogy különösebb felajánlásokat tettek volna a WHO részére járványvédelem céljából.

Meglátjuk, hogy ez változik-e, lesz egy új közgyűlése a WHO-nak a jövő év elején, ahol elvileg egy új eljárásrendet is terveznek elfogadni pont a járványvédelem szempontjából. Ezt viszont a fejlett országokból megindult oltásellenes és WHO-ellen csoportok próbálják gátolni, ezek mögött komoly politikai erők vannak, többnyire szélsőjobbon, akik úgy gondolják, bármilyen, nemzetek fölött átnyúló intézkedési lehetőség a járványvédelem szempontjából korlátozza a nemzeti szuverenitást. Ezért vannak ellene. Hogy mi lesz ennek az eredője, előre nem lehet megjósolni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×