eur:
390.97
usd:
366.67
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Tom Merton/Getty Images

Ettől köhög-szipog az ország hetek óta - Rusvai Miklós vázolja a helyzetet

Várhatóan ezekben a napokban tetőzik a légzőszervi megbetegedések száma - vélekedett az InfoRádió által megkérdezett Rusvai Miklós víruskutató; világossá tette, az évekkel ezelőtt felvett koronavírus elleni oltás ma már nem ad védelmet.

Légzőszervi megbetegedés, illetve járvány csúcsán vagyunk, rosszabb esetben viszont még csak közelítünk hozzá; mint Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, stagnál a megbetegedések száma, de meglátjuk, a rokonlátogatások vagy az iskola újraindulása hogyan befolyásolja a görbéket.

"És elkezdett erősödni az influenza is, bár még mindig a Covid a domináns, meglátjuk, a következő hetekben hogy alakul a fertőzések aránya" - foglalta össze.

A védekezéssel kapcsolatban azt mondta, az influenza elleni oltást mindenképpen érdemes felvenni annak, aki rizikócsoportba tartozik:

  • idősek
  • krónikus betegek
  • várandós kismamák.

A Covid-oltást viszont csak azoknak érdemes beadatnia, akiknél az oltás nem okozott nagy problémát, illetve nem esett át koronavírus-fertőzésen az elmúlt fél évben, mivel akik átestek, a legújabb típusú fertőzés elleni védelmet szerezték be "ingyen és bérmentve".

Az oltópontokon egyébként jelenleg az omicron vírusvariáns ellen is védelmet nyújtó Moderna vakcina vehető fel.

Aki két éve oltatta magát, az viszont hibásan vélekedik úgy, hogy az oltás által védett - húzta alá, "aki régen oltatta be magát, egy ötnapos enyhe, de kellemetlen légzőszervi betegségnek néz elébe."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×