eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Mature doctor applying bandage on arm of girl. Female pediatrician is examining child sitting on examination table. Family is visiting clinic during COVID-19 outbreak.
Nyitókép: Getty Images

Havasi Katalin: a légúti tünetekkel jelentkező gyerekek fele covidos

A gyermekek körében kimutatott akut légúti fertőzések csaknem felét a koronavírus okozza, az influenza jelenléte nagyjából 10 százalék – mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin úgy tudja, hamarosan hivatalos válasz érkezik azokra a hírekre, amelyek szerint még decemberben elfogyhatnak a gyermekeknek beadható Covid elleni vakcinák idehaza.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság elnökét, hogy még ebben a hónapban teljesen elfogyhatnak a magyar gyermekek rendelkezésére álló Covid-vakcinák. „Jelenleg a bivalens eredeti/Omikron BA.1 variánsú vakcina áll rendelkezésre az oltópontokon és az NNGYK disztribútoránál, mindösszesen 81 126 adag mennyiségben, amelynek felhasználhatósági ideje 2024 áprilisa. Az 5-12 éves korosztály számára 50 040 adag 2023. novemberi lejáratú és 40 300 adag 2023. decemberi lejáratú eredeti vuhani variánsú oltóanyag található a készletben” – közölte Müller Cecília.

Havasi Katalin azt mondta az InfoRádióban, hogy az oltások során a gyermekek szervezete kisebb mennyiségű oltóanyagot igényel a felnőttekéhez képest, tehát egyértelműen megállapítható a mennyiségbeli különbség. Mint fogalmazott,

nincs szó arról, hogy a feltétlenül oltást igénylő gyermekek számára nem érhető el oltóanyag,

inkább azt tartja fontosnak jelen helyzetben, hogy mérlegelni kell, kit, mikor és „mennyire” érdemes beoltani.

Közölte, hogy regisztrációt követően továbbra is lehet időpontot foglalni a vakcinainfo.gov.hu oldalon a gyermekek számára. Budapesten három helyszínen van lehetőség a gyerekek oltására, de az említett honlapon a további magyarországi helyszínekről és időpontokról is lehet tájékozódni.

Fontos tudni, hogy

csak két olyan típusú oltóanyag érhető el Magyarországon, amely gyerekeknek való.

Mind a három fővárosi helyszínen gyermekorvosok oltják a gyermekeket, és vidéken is ez a jellemző. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette: a gyermek-alapellátásban dolgozó szakemberek egyelőre azért nem kapcsolódtak be, mert nagyon kevés volt a jelentkező egy-egy praxisban, és így nehézkes megoldani, megszervezni a védőoltásokat. „Volt egy kezdeti lelkesedés, amikor viszonylag sokan jelentkeztek védőoltásra, de azóta hosszú hónapok teltek el úgy, hogy egyetlen újabb jelentkező sem érkezett” – magyarázta.

Havasi Katalin szerint ugyanakkor ha a jövőben jelentősebb számban jelentkeznének gyermekek egy-egy praxisban, akkor ismét lehet számítani a gyermek-alapellátásban praktizáló orvosok munkájára is. Tájékoztatása szerint ez akkor következhet be, ha praxisonként legalább 5-6 gyermek igényelne oltást egy héten belül. Elsősorban a fokozott kockázati csoportba tartozó gyermekek oltása nagyon fontos, az ő esetükben leggyakrabban a gondozó intézet hívja fel a figyelmet erre, vagy akár biztosítják is az oltásokat ezek a rendelők, klinikák.

Müller Cecília azt jelezte a Közbeszerzési Hatóság elnökének, hogy sürgősen be kellene szerezni 100 ezer Moderna-vakcinát a magyar gyermekeknek. Erre reagálva Havasi Katalin azt mondta:

nem megerősített információk szerint hamarosan kiadnak egy nyilatkozatot ezzel kapcsolatban.

Mint fogalmazott, „az illetékesek dolga bejelenteni, illetve elmondani, hogy mikor milyen oltóanyag érkezik és milyen mennyiségben”.

Egyszerre két védőoltás is beadható

Jelenleg ugyan a koronavírus produkál nagyobb esetszámokat és viszonylag sok a megfertőződés is idehaza, de Havasi Katalin kiemelte, emelkedőben van az influenza-fertőzések aránya is, így azt ajánlja a fokozott kockázati csoportba tartozó gyermekeknek és felnőtteknek, hogy jelentkezzenek a megfelelő helyen – egyszerre beadható ugyanis mind a két védőoltás, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Januárban várhatóan az influenzának lesz nagyobb esetszáma idehaza

a szakértő szerint.

Havasi Katalin jelezte: a koronavírus és az influenza mellett más egyéb vírusok (náthavírus, citomegalovírus, RSV) is okozhatnak légúti tüneteket, ezért a jelentkező panaszok alapján nehéz megkülönböztetni az egyes megbetegedéseket.

„Az elvégzett vizsgálatok és a jelenlegi statisztikák azonban azt mutatják, hogy 10 százalék alatt van most az influenzás esetek száma az igazolt fertőzések között, illetve a kimutatott akut felső légúti fertőzések mintegy felét is a koronavírus okozza” – közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 20:01
×
×
×
×