eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Joulupukki, a lappföldi Mikulás a MikulásGyár karitatív akció megnyitóján a budapesti Millenáris Parkban 2018. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szűk fél másodperce jutott a Mikulásnak egy magyar gyerekre – így számolta ki a KSH

A december első hete, de különösen a december 6-ra virradó éjszaka nagyon mozgalmas időszak a Mikulás számára. Csányi Zoltán, a KSH szóvivője elárulta, hány gyermeket kereshetett fel ajándékaival a Mikulás.

A Mikulás ajándékainak pontos számát talán maga az érintett sem tudja, de nem tévedünk nagyot, ha a 15 évesnél kisebb gyerekek létszámából indulunk ki – a KSH szerint.

"Ez a létszám közel 1,4 millió fő. Ha napnyugtától napkeltéig dolgozott, akkor is csak kevesebb mint fél másodperce jutott egy ajándékra" – mondta az InfoRádióban Csányi Zoltán, a KSH szóvivője. A legtöbb dolga Budapesten és Pest vármegyében adódott, itt 430 ezer gyermeket kereshetett fel, ez a 15 évesnél fiatalabbak majdnem egyharmada. Ezt követi az Észak-Alföld 220 ezer ajándékkal.

Pest vármegyében a legmagasabb azon háztartások aránya, amely érintett (38 százalék), a második Szabolcs-Szatmár-Bereg (35 százalék).

A legkisebb települések között több mint 80 esetben 50 százalék vagy afeletti azon családok aránya, ahol vannak 15 évesnél fiatalabb gyerekek. "Sőt két olyan kistelepülés is van Magyarországon, ahol minden egyes családot felkereshetett a Mikulás" – mondta Csányi Zoltán.

Többgyermekesek

Az összesen 1,4 millió érintett gyerek 860 ezer családban nevelkedik, azaz tíz családban átlagosan 16 olyan gyerek nevelkedik, aki nem töltötte még be a 15. életévét.

"Ha így nézzük, ez megkönnyíti a Mikulás dolgát, hiszen egy háztartásban akár több ajándékot is ki tudott osztani. Ez az arány éppen Budapesten a legalacsonyabb, a 10 családra jutó gyerekek száma 15-nél éppen csak magasabb, miközben Borsodban csaknem 18, Szabolcsban is több mint 17" – sorolta.

Azt is tudni, hogy összesen 367 ezer olyan család van, ahol legalább kettő 15 évnél fiatalabb testvér lakik együtt, ez is könnyebbség a Mikulásnak. És van 6417 olyan lurkó, aki bentlakásos intézményben él, és 15 éven aluli.

Kémények száma

A KSH-nak arról is vannak számai, hogy hány házhoz tartozik működő kémény, üzemelő fafűtéssel.

"Közel 1,3 millió háztartás fűt fával is, ez a hazai háztartások közel egyharmada. Ezek közül majdnem 300 ezerben lakik 15 évnél fiatalabb gyerek, körülbelül ennyi kéményen kellett a Mikulásnak leereszkednie, de legnagyobb arányban Somogyban, Szabolcsban és Nógrádban, ahol minden második otthonban van kémény."

Budapesten az arány 3 százalékot sem éri el, ott így csak az ablakba kitett csizmákba érkezhetett ajándék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×