eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Wild boar at night
Nyitókép: ErikMandre/Getty Images

Segélykiáltás a Balatonról: a vadállatok váltották a nyaralókat

Évtizedek óta fennálló problémára hívják fel a figyelmet a Balaton-parti települések – mondta az InfoRádió által megkérdezett agrárszakember, miután civil szervezetek az államtól kérnek segítséget a településekre bemerészkedő nagyvadak miatt.

Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a vadállomány bel- és külterületi elszaporodása miatt.

Hebling Zsolt, a szövetség elnöke, Alsóörs független polgármestere kiemelte, évtizedek óta gondot okoz a vadállomány elszaporodása, ami a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan jelentkezett. A művelés alól kivett területeken ugyanis bokros-fás növénytársulások jelentek meg, sokszor a lakóövezetek közvetlen közelében, amely kiváló búvóhelyet jelentenek a nagyvadaknak.

"Előnye van abból, hogy az ember közelébe megy, találhat olyan táplálékot, amit az erdőben nem vagy kevesebbet, illetve búvóhelyet. Külterületi helyeken, régi nyaralóterületeken jelennek meg, régi kertes városrészekben, időnként onnan tévednek beljebb a városba. Olyan telkek, amelyek látszólag gazda nélküliek, tökéletes táplálkozó és búvóhelyet jelentenek. Innen indulva okoznak károkat egyébként gondozott telkeken is" – magyarázta az InfoRádióban Heltai Miklós egyetemi tanár, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója.

Sok hibát szerinte a telektulajdonosok is elkövetnek. "Úgy gondolják, hogy a zöldhulladékot, amelyet a kertben levágnak, és nem tudnak hasznosítani, ki lehet borítani az erdő aljára. Nem gondolnak arra, hogy ez potenciális vonzerő például a vaddisznó számára, amely emiatt érkezik oda, közvetlenül a házak közé vagy telkeken belülre" – mondta a szakértő.

Jellemző hiba szerinte az is, hogy az utcafrontra erős kerítéseket építenek az emberek, de hátrafelé nem, márpedig az állatok pontosan onnan érkeznek és másznak be.

Eközben a Balatoni Szövetség azt is jelezte, hogy a gazdák és a lakosok számára csak drága, stabil és magas kerítések jelenthetnek biztos védelmet a vadak ellen. Sokan ezért is hagynak fel a kiskerti mezőgazdasággal vagy a szőlőműveléssel, ami tovább rontja a balatoni települések tájgazdálkodását és sokszínűségét.

Az alsóörsi polgármester kitért arra is, hogy a túlszaporodott nagyvadak rengeteg kisebb-nagyobb közlekedési balesetet is okoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×