eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Wild boar at night
Nyitókép: ErikMandre/Getty Images

Segélykiáltás a Balatonról: a vadállatok váltották a nyaralókat

Évtizedek óta fennálló problémára hívják fel a figyelmet a Balaton-parti települések – mondta az InfoRádió által megkérdezett agrárszakember, miután civil szervezetek az államtól kérnek segítséget a településekre bemerészkedő nagyvadak miatt.

Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a vadállomány bel- és külterületi elszaporodása miatt.

Hebling Zsolt, a szövetség elnöke, Alsóörs független polgármestere kiemelte, évtizedek óta gondot okoz a vadállomány elszaporodása, ami a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan jelentkezett. A művelés alól kivett területeken ugyanis bokros-fás növénytársulások jelentek meg, sokszor a lakóövezetek közvetlen közelében, amely kiváló búvóhelyet jelentenek a nagyvadaknak.

"Előnye van abból, hogy az ember közelébe megy, találhat olyan táplálékot, amit az erdőben nem vagy kevesebbet, illetve búvóhelyet. Külterületi helyeken, régi nyaralóterületeken jelennek meg, régi kertes városrészekben, időnként onnan tévednek beljebb a városba. Olyan telkek, amelyek látszólag gazda nélküliek, tökéletes táplálkozó és búvóhelyet jelentenek. Innen indulva okoznak károkat egyébként gondozott telkeken is" – magyarázta az InfoRádióban Heltai Miklós egyetemi tanár, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója.

Sok hibát szerinte a telektulajdonosok is elkövetnek. "Úgy gondolják, hogy a zöldhulladékot, amelyet a kertben levágnak, és nem tudnak hasznosítani, ki lehet borítani az erdő aljára. Nem gondolnak arra, hogy ez potenciális vonzerő például a vaddisznó számára, amely emiatt érkezik oda, közvetlenül a házak közé vagy telkeken belülre" – mondta a szakértő.

Jellemző hiba szerinte az is, hogy az utcafrontra erős kerítéseket építenek az emberek, de hátrafelé nem, márpedig az állatok pontosan onnan érkeznek és másznak be.

Eközben a Balatoni Szövetség azt is jelezte, hogy a gazdák és a lakosok számára csak drága, stabil és magas kerítések jelenthetnek biztos védelmet a vadak ellen. Sokan ezért is hagynak fel a kiskerti mezőgazdasággal vagy a szőlőműveléssel, ami tovább rontja a balatoni települések tájgazdálkodását és sokszínűségét.

Az alsóörsi polgármester kitért arra is, hogy a túlszaporodott nagyvadak rengeteg kisebb-nagyobb közlekedési balesetet is okoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×