eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Coronavirus structural morphology 3d illustration on a liquid environment. Some Elements of this image furnished by Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Nyitókép: membio/Getty Images

Kemenesi Gábor: nagy családban élőknek érdemes kérniük a "fészekoltást"

A kockázati csoportokba tartozóknak nagyon fontos lenne beadatniuk a koronavírus elleni emlékeztető védőoltást – mondta az InfoRádiónak Kemenesi Gábor. A víruskutató közölte: bármilyen vakcinát ajánlanak fel az oltópontokon, nyugodtan el lehet fogadni, ugyanakkor hozzátette: érdemes lenne minél előbb beszerezni a legújabbakat.

A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a vírus folyamatosan változik, ezért jelennek meg időről időre újabb Covid-variánsok. „A vírus nem csinált semmi mást, csak azt, amit elvárunk tőle, vagyis megpróbálja kicselezni, koptatni annak a védelemnek a hatékonyságát, amit megszereztünk az oltottsággal” – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor.

A kutató elmondása szerint éppen a vírus folyamatos változása miatt ajánlott a fő szezonban – vagyis most – a 60 éven felüliek, valamint a krónikus betegségben szenvedők számára az emlékeztető oltás felvétele, mert csak így lehet visszahozni az érintettek „védelmi szintjét”. Kiemelte, hogy

az elérhető koronavírus elleni oltások valamennyi új variáns ellen megfelelő védelmet biztosítanak.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa hozzátette: a legújabb vakcinák folyamatosan követik a vírus változását és a szakemberek mindig az aktuális variánshoz igazítják az oltóanyagot, éppen úgy, mint a szezonális influenzavírus elleni oltások esetében.

Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet: tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy „bármelyik verziójú emlékeztető oltást kapjuk meg, a védelmi szintünk vissza fog nőni”, így pedig alapesetben „jó esélyekkel” várhatjuk a fő szezont. Mint fogalmazott, a vakcina nem a megfertőződés ellen, hanem a súlyos megbetegedés ellen véd, méghozzá igen magas szinten. Éppen emiatt javasolják a szakemberek a kockázati csoportoknak, hogy igényeljék az emlékeztető oltást. A víruskutató szerint téves minden olyan híresztelés, amely szerint ha nem a legújabb vakcinát kérjük, az nem is nyújt igazi védelmet.

„A régebbi verziójú vakcina is feltornássza a védelmünket és kiválóan funkcionál emlékeztető oltásként, ami tudományosan bizonyított tény. Nem véletlenül nem dobják a kukába ezeket”

– magyarázta.

A víruskutató ugyanakkor hozzátette: az új vakcinák „egy nüansznyival” valóban hatékonyabbak a korábbiaknál, ezért érdemes minél előbb beszerezni azokat, hogy elérhetők legyenek a magyar orvosoknál és a hazai oltópontokon is.

Korábban arról volt szó, hogy Magyarországra érkezik 300 ezer adagnyi új típusú Pfizer-vakcina, arról azonban nincs információja Kemenesi Gábornak, hogy ezekkel jelenleg mi a helyzet, mert ebben ő nem kompetens, ez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hatásköre. „Nekik lenne ildomos – és most már igencsak időszerű – beszélniük erről. Én nem tudom, hogy áll a hazai beszerzés, de most már jó lenne hallani valamit ezzel kapcsolatban” – jegyezte meg.

„Fészekoltás” – Gondoljunk idős és beteg családtagjainkra!

Kemenesi Gábor megnyugtatott mindenkit, hogy bármilyen vakcinát ajánlanak fel az oltópontokon az érintetteknek, azt el lehet fogadni, megfelelő védelmet ad ebben a szezonban.

Végül fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha nagy családban élünk, érdemes gondolni az idősebbekre vagy a krónikus betegekre. Nemrég berobbant a köztudatba a „fészekoltás” kifejezés, melyet az angol szakirodalomban „buborékoltásnak” neveznek. Ennek az a lényege, hogy ha van olyan családtagunk, aki a kockázati csoportba sorolható, akkor őt is megvédhetjük azzal, ha magunkat is beoltatjuk. A víruskutató szerint az ilyen családokban érdemes évente igényelni a szezonális influenzaoltást, valamint a Covid elleni emlékeztetőoltást is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×