eur:
394.28
usd:
369.96
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcinái Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én. Az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagból 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Borús hír érkezett a Pfizer-vakcinák gyártójától

A Moderna után újabb gyógyszervállalat panaszkodik a visszaeső keresletre.

Húsz százalékkal csökkentette a Covid–19 vakcina idei eladásaira vonatkozó előrejelzését a BioNTech német biotechnológiai vállalat – írja a Portfolio a Bloomberg értesülésére hivatkozva.

A cég közölte, hogy a

vakcina értékesítéséből várhatóan csak 4 milliárd euró bevételük lesz, szemben az eredetileg tervezett 5 milliárd eurós összeggel.

Nemcsak a Pfizer, hanem amerikai konkurense, a Moderna is arra kényszerült az elmúlt időszakban, hogy visszafogja a vakcinaeladásokat. A lap azt írja, a Moderna a Covid–19 vakcinák iránti jelentősen visszaeső kereslet miatt komolyan csökkentette 2023-as bevételi előrejelzését, és 3,6 milliárd dolláros nettó veszteségről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan. A társaság részvényárfolyama 12 százalékos zuhanással reagált a hírre a nyitás előtti kereskedésben, és múlt héten 6,5 százalékos mínuszban volt.

A Modernával ellentétben a BioNTech felülmúlta a harmadik negyedéves nyereséggel kapcsolatos várakozásokat, és 0,67 eurós egy részvényre jutó nyereségről jelentett, pedig előzetesen az elemzők veszteséggel számoltak.

A BioNTech közölte: idén nagyjából további 10 százalékkal csökkenti a kutatás-fejlesztésre fordított kiadásait, és egyharmadával mérsékli a tőkeberuházást (CapEx) is.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×