eur:
389.57
usd:
364.05
bux:
68129.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A 2021. január 26-i képen Boris Johnson akkori brit miniszterelnök virtuális sajtóértekezletet tart a Covid-19 járványügyi helyzetéről a londoni kormányfői hivatalban. 2023. június 15-én a volt kormányfő közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügyét vizsgáló brit alsóházi bizottság nyilvánosságra hozta vizsgálati jelentését. A 108 oldalas dokumentum szerint Johnson szándékosan félrevezette a parlamentet azoknak a törvénysértő összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a saját kormánya által a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások idején tartottak a Downing Streeten.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis

Brit Covid-vizsgálat: Boris Johnson hajszárítóval akarta megölni a vírust

Egyre másra érkeznek a sokkoló és zaftos belső információk arról, hogy mi volt a hozzállása Boris Johnson volt brit kormányfőnek a pandémia kezelésről. Az állítások a most folyó független vizsgálaton hangzottak el. Ezek egyike: Johnson megkérdezte a tudósokat, hajszárítóval az orrba fújva meg lehet-e ölni a koronavírust?

A válságok természete, hogy esküdt ellenségek lesznek az egykori harcostársakból – ez történt a brexit-népszavazási kampányt megtervező „gonosz géniusszal”, Dominic Cummings-szal és volt főnökével, Boris Johnson egykori brit kormányfővel.

A most folyó nyilvános Covid-vizsgálatban – amely a pandémia során hozott brit kormányzati döntéseket veszi gócső alá – nagy várakozás közepette megjelent Dominic Cummings, az egy ideig ultrabefolyásos, de aztán Johnson által kirúgott volt miniszterelnöki tanácsadó.

„Az idősek fogadják el a sorsukat”

Kedden már híre ment, hogy Boris Johnsonban nem dúlt az empátia a járvány idején (pedig maga is megbetegedett és akkoriban az a hír járta, hogy küzdeni kellett az életéért).

Vezető tanácsadóinak ugyanis megjegyezte: „a koronavírus egyszerűen az a mód, ahogy a természet kezeli az öreg embereket”, és ő már „nem volt vevő arra a tényre, hogy túlterheltté vált az egészségügy”.

Mindez a kormány nyilvánosságra került WhatsApp-üzeneteiből derült ki – miközben egészségügyi vezetők arra figyelmeztettek, hogy a szakadék szélén táncol az NHS (a brit egészségügyi szolgálat).

Sir Patrick Vallance vezető tudományos kormánytanácsadó pedig azt írta feljegyzéseiben:

„úgy tűnt, a kormányfőt hatalmába kerítette az a gondolat, hogy az idősek fogadják el a sorsukat”

és hagyják, hogy a fiatalok folytathassák az életüket. (Némileg ezt az elvet tükrözte a járvány svédországi kezelése.)

Ide-oda csapongott

A Covid-vizsgálat előtt elhangzott vallomásokból az a kép áll össze, hogy Johnson hol szigorú, hogy engedékeny akart lenni a pandémia kezelésben. Például amikor 2020 decemberében pártja több képviselője azt sulykolta, hogy „hagyják megbetegedni az időseket és védjék meg a többieket”, szigorú karantént akart.

Viszont októberben még az ellenkezőjét mondta: "Meg kell mondanom, hogy kissé megdöbbentett a Covid halálos áldozataira vonatkozó adatok egy része. A halottak átlag életkora 82 év - 81 év a férfiaknál, 85 év a nőknél. Ez a várható élettartam felett van. 60 év alatt alig kerül valaki kórházba (4 százalék), és közülük gyakorlatilag mindenki túléli. És már nem veszem be ezt az egész „túlterhelt az NHS” dolgot. Emberek, azt hiszem, újra kell kalibrálnunk. Ebben az országban maximum 3 millió 80 év feletti van.”

Johnson maga küldözgette a hajszárítós videót

A volt kormányfő volt kabinetfőnöke nem igazán kellemes dolgokat mondott egykori főnöke hozzállásáról.

Cummings, aki a héten válaszolt a vallatással felérő kérdésekre, és aki már korábban megkérdőjelezte főnöke alkalmasságát, egyebek mellett közölte:

„A mélypont az volt, amikor egy olyan videót terjesztett, amiben egy fickó egy speciális hajszárítóval fúj az orrába, hogy »megölje a Covidot«, és megkérdezte a két vezető tudományos kormánytanácsadót, hogy mit gondolnak.”

Cummings szerint a videót azóta törölték a YouTube-ról. Emellett azt is állította, hogy a Downing Streeten belül bizonytalanság uralkodott, hogy maga a miniszterelnök volt-e „a hamis történetek forrása”.

Egyik visszaemlékezése szerint a kormány „a fókuszcsoportok miatt vezette be a maszkviselést, noha tudtuk, hogy azok nem működnek”.

A döglött macska-stratégia

Cummings szerint továbbá 2020 őszén Johnsonnak „elege volt a Covidból”, és azt akarta, hogy „tűnjön el a címlapokról”.

Ezért megkérte, hogy találjon ki egy „döglött macska” stratégiát, amelyben egy figyelemelterelő történettel próbálják másra irányítani az újságírók figyelmét.

Ő viszont azt mondta a miniszterelnöknek, hogy „egyetlen húzás sem tudta volna elterelni a figyelmet a Covidról”.

Viszont voltak olyan dolgok, amelyek Johnson figyelmét terelték el a kormányzásról – állította.

„Be kellett fejeznie egy válást, és ebből eredő pénzügyi problémákkal küzdött, plusz a barátnőjének elképzelései voltak a miniszterelnöki rezidenciáról.

Egy volt barátnője vádaskodott vele kapcsolatban a médiában. Jelenlegi barátnője az eljegyzésük bejelentését akarta véglegesíteni, továbbá a volt miniszterelnök azt is monda, hogy a Shakespeare-könyvén szeretne dolgozni.”

A vizsgálat előtt az is elhangzott, hogy a brit kormány „hihetetlenül magabiztosan” fogadta a világjárvány hírét, egyes vezető beosztású személyek állítólag „nevettek” az olaszországi helyzet súlyosságán. (Olaszország volt az első európai ország, amelyet súlyosan érintett a vírus, amely később továbbterjedt más európai országokba, így Nagy-Britanniába is.)

Boris Johnsonnak végül mégis a Covid lett a veszte: a miniszterelnöki hivatalban tartott, a karantén-szabályokra fittyet hányó partik körüli ködösítése és kimagyarázási kísérletei miatt közfelháborodás robbant ki, és saját képviselői is elfordultak tőle. Ennek nyomán 2022. nyarán kénytelen volt lemondani. Ezt követően először Liz Truss, majd Johnson volt pénzügyminisztere, Rishi Sunak került a brit kormány élére.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

A kiberfenyegetések száma arányosan növekszik azzal, ahogy a vállalkozások egyre szélesebb körben alkalmaznak digitális technológiát, ugyanis sok esetben ők az elsődleges célpontjai ezeknek a támadásoknak. Mára nincs olyan vállalat, amely ne nézne szembe kiberbiztonsági kockázatokkal, ezért vált az utóbbi időben egyre aktuálisabbá a vonatkozó EU-s szabályozás megújítása. A jellemző támadások természetéről, a vállalati kiberbiztonság erősítésének szükségességéről, az EU új irányelvéről, a NIS 2-ről, valamint annak magyar implemetációjáról Bor Olivérrel, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×