eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Új kutatás: aki Pfizer-vakcinát kapott, annak érdemes ezt tudnia

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál az emberek szervezete arra, ha csak fél adagot kapnak az emlékeztető oltásból.

Egy friss mongóliai kutatás szerint a Pfizer-vakcina emlékeztető oltásának fél dózisa ugyanolyan hatékony, mintha egy teljes dózist kapna a páciens, ráadásul kevesebb a mellékhatás is – írja a Portfolio.

A tanulmányt a The Lancet egészségügyi szaklap hozta nyilvánosságra. A 2022-ben végzett tesztelések alatt olyan embereket oltottak be harmadik dózissal, akik korábban már kétszer is kértek Covid-oltást. Az egyik, véletlenszerűen kiválasztott csoport azonban nem egy teljes emlékeztető oltást kapott, hanem csak fél dózist. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál a szervezetük.

A tanulmányból kiderül, hogy sokkal kevesebb mellékhatást tapasztaltak azok, akik csak fél dózist kaptak, ugyanis

nem jelentkezett náluk fejfájás, rosszullét vagy izomfájdalom.

A fél dózist kapott páciensek 84,7 százaléka, a teljes dózist kapott alanyoknak pedig a 86,6 százaléka mutatott megfelelő immunválaszt. Az érintettek sorsát, szervezetük reakcióit nagyjából egy évig figyelték, de a részletes eredményeket csak a napokban tették közzé. A kísérletben 601-en vettek részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×