eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Rusvai Miklós: jelenleg nem elérhetők idehaza a koronavírus elleni vakcinák

A virológus az influenza és a Covid elleni védőoltást egyaránt javasolja a gyengébb immunrendszerrel rendelkező betegeknek. Információi szerint azonban a Covid-oltások egyelőre nem elérhetők idehaza, miközben több európai országban már a legújabb fejlesztésű Pfizer-vakcinákat használják.

Rusvai Miklós jelenleg a szezonális influenza elleni védekezést fontosabbnak tartja a Covid elleni oltásnál a rizikócsoportokba tartozó embereknél. A 70-80 év feletti, sokszervi betegségben szenvedő, vírusokra érzékeny, idősotthonokban élő embereknek és a várandós kismamáknak javasolja azt, hogy kérjék az influenza elleni védőoltást. A szakértő elmondta:

a vírus ugyan nem juthat be a magzatba, a láz azonban nagyon súlyos problémákat okozhat neki.

A virológus tájékoztatása szerint az idei influenza elleni védőoltás már elérhető a háziorvosoknál, így bárki bármikor kérheti.

A Covid-oltások felvételét ugyancsak a rizikócsoportoknak ajánlja, elsősorban a légúti allergiában szenvedőknek, a keringési és szívproblémákkal küzdőknek, valamint az idősotthonok lakóinak lenne érdemes kérniük, de információi szerint

jelenleg nem elérhetők Magyarországon

a koronavírus elleni vakcinák.

Rusvai Miklós is megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá, pedig 70 éven felüli, eddig csak három oltásban részesült és a legutóbbit két évvel ezelőtt kapta, vagyis kérhetné. A háziorvosként dolgozó ismerősei pedig arról tájékoztatták, hogy náluk nem áll rendelkezésre oltóanyag, esetleg oltópontra tudnának utalni hozzájuk forduló pácienseket. Rusvai Miklós viszont úgy tudja, hogy jelenleg a hazai oltópontokon sincsenek Covid elleni vakcinák.

A víruskutató emlékeztetett, hogy Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből. Hozzátette: külföldön dolgozó orvosok, ismerősök azt mondták neki, hogy

a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzseket.

Ezt az oltást Ausztriában, Németországban és Norvégiában tudomása szerint már fel lehet venni.

Tavaly ősszel sokakat foglalkoztatott az, mi történik akkor, ha valaki egyszerre fertőződik meg az influenzával és a Coviddal. Rusvai Miklós közölte: a szimultán fertőzés lehetősége fennáll most is. Mint fogalmazott, a frissebb vírustörzsekkel kapcsolatos tapasztalatok, ismeretek alapján a megfelelő immunitással rendelkező szervezetekben nem okoz súlyosabb tüneteket a szimultán megfertőződés, de a legyengült szervezetű, idősebb embereket érzékenyebben érintheti, mintha külön-külön kapnának el egy vírusfertőzést.

„A két eltérő vírusnak – tehát az influenzának és a koronavírusnak – a rekombinációja nem lehetséges a szimultán fertőzött páciensekben” – nyugtatott meg mindenkit Rusvai Miklós.

A témában megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot is, amint válaszuk megérkezik, arról is beszámolunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

A Kassa mellett épülő Volvo autógyár komolyan érdeklődik a romák foglalkoztatása iránt. Robert Fico miniszterelnök a kassai kihelyezett kormányülésen közölte, a kabinet elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak. Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 3. 07:20
×
×
×
×