eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up businessman hand electronic Signature on Tablet by Stylus. Write business agreement of contract. Man signing contract on tablet. Business and technology concept.
Nyitókép: Pexels

Újabb halasztás: elmarad egy fontos változás az ingatlanok adásvételénél

A magyar lakosság a jelek szerint még nem készült fel arra, hogy az elektronikus aláírások felváltsák a kézi aláírást bármely ügylettípus kapcsán.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, jövőre lép életbe az a jogszabály, amely kötelezővé teszi az elektronikus aláírás használatát ingatlanügyekben. A törvénytervezet előírja, hogy ingatlanok adásvétele esetén a tulajdonjog bejegyzési engedélyt egy arra rendszeresített űrlapon kell létrehozni, melyet e-aláírással vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítési (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni. Csakhogy amíg e-személyi igazolvánnyal a magyar lakosság körülbelül 90 százaléka rendelkezik, addig az e-aláírás funkció használatához szükséges tanúsítvány mindössze 60 ezer e-személyi igazolványhoz tartozik.

Augusztusban még arról volt szó, hogy 2024 februárjában lép hatályba az új törvény, majd szeptemberben már arról lehetett hallani, hogy júliusra csúszik az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer (E-ING) indulási időpontja, Halmos Tamás adatvédelmi szakjogász pedig most arról tájékoztatta az Economx portált, hogy

jövő októberig elhalasztják az új jogszabály bevezetését.

Ez tehát azt jelenti, hogy rövid időn belül másodszor módosítottak időpontot. Ennek az lehet az oka, hogy a magyar lakosság még nincs felkészülve arra, hogy a kézi szignókat ilyen hamar felváltsák az elektronikus aláírások. Magyarán: jelenleg az a helyzet, hogy még legalább egy évig marad a mostani szabályrendszer és addig papíralapú eljárások lesznek.

Az Economx azt írja, a következő hónapokban meg kell ismerniük az illetékeseknek az E-ING rendszer működésével kapcsolatos technikai információkat, részletes szakmai anyagokat, valamint a jogi képviselők eljárási jogosultságával kapcsolatos személyi és tárgyi feltételeket, amelyek az új rendszer zökkenőmentes indulásának alapját jelentik. Mivel a lakosság sincs tisztában minden részlettel és teendővel, várhatóan széles körű társadalmi tájékoztatásra is szükség lesz a következő időszakban.

Az ügyfeleknek saját maguknak kell intézniük az elektronikus aláírással, valamint az ügyfélkapu hozzáféréssel kapcsolatos tevékenységeket, az ügyvédek, közjegyzők ebben nem nyújtanak segítséget.

Fontos tudni, hogy ha az ügyfélnek nincs elektronikus aláírása és ügyfélkapu hozzáférése sem, vagy elfelejtette a belépési azonosítóit, akkor nem tudja majd aláírni a bejegyzési engedély űrlapját és emiatt meghiúsulhat az adott ügylet.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×