eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
House  on calculator. Home interest rates calculation. planning savings money to buy a home. mortgage and real estate investment.
Nyitókép: Ta Nu/Getty Images

Fontos változás jön az ingatanok adásvételénél – mindenkit érint

2024 februárjától életbe lép az a jogszabály, amely kötelezővé teszi az elektronikus aláírás használatát ingatlanügyekben.

Az új ingatlan-nyilvántartási törvény, illetve annak végrehajtási rendelete előírja, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt egy arra rendszeresített űrlapon kell létrehozni, amelyet elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni. Csakhogy amíg a magyar lakosság körülbelül 90 százaléka rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, addig az eAláírás funkció használatához szükséges tanúsítvány mindössze 60 ezer e-személyi igazolványhoz tartozik – írja a napi.hu.

Halmos Tamás adatvédelmi szakjogász szerint ebből is látszik, hogy a lakosság jelenleg nem felkészült arra, hogy az elektronikus aláírások felváltsák a kézi aláírást bármely ügylettípus kapcsán, ideértve az ingatlan-adásvételi szerződéseket is. A jogügyeletek zökkenőmentes lebonyolításában emiatt fokozott felelőssége lesz az okiratszerkesztő ügyvédnek vagy közjegyzőnek.

A jogász tapasztalata szerint az ügyfelei számára ismeretlen terep az elektronikus aláírás, és sokszor a személyi igazolványa megújításakor az ügyintézők is igyekeznek lebeszélni az e Aláírásról azzal az indokkal, miszerint annak a mindennapok során semmi haszna nincs. Ugyanakkor a jövőben nemcsak az ingatlan-adásvételi szerződéseknél lehet kötelező az elektronikus aláírás, hanem más ügylettípusoknál is.

Az okiratszerkesztő ügyvédek, közjegyzők az ügyletkötés során tájékoztatással, technikai segítségnyújtással segíthetik ügyfeleiket, azonban az elektronikus aláírásról, illetve Ügyfélkapu-hozzáférésről az ügyfélnek kell gondoskodnia. Ennek hiányában az adásvételi ügylet meghiúsulhat.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×