eur:
380.35
usd:
351.35
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Tűzoltók dolgoznak egy kiégett családi háznál Dunaharasztiban, 2022. február 3-án. A Széchenyi István utcában egy negyven négyzetméteres, kétszobás családi ház teljes terjedelmében égett. Az épületben egy idős férfit holtan találtak a tűzoltók.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Többéves perre készülnek a pénzükért a tűzoltók, bármeddig elmennének

Bírósághoz fordul a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a túlórák miatt. Az érdekképviselet szerint évente 416 órát ingyen dolgoznak a tűzoltók.

24-48 órás munkaidőrendben dolgoznak a tűzoltók; tizenegynéhány évvel ezelőtt volt egy munkaidőperük a tűzoltóknak, akkor 54 órát dolgoztak egy héten, ezt vitték le 48 órára, majd féléves munkaidőkeret lett: ez 1224 vagy 1248 órás.

"A 40 és a 48 óra közötti nyolc óráról szeretnénk valamiféle állásfoglalást kapni most már, mert azóta, hogy megnyertük a pert – az állam mindenkinek fizetett peren kívül –, nem lett megállapítva, hogy a 40 órán felüli idő mekkora része túlóra" – részletezte az InfoRádióban Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnöke.

Szerinte az állam úgy gondolhatja, hogy nagyon jó nekik, hogy ebben a munkaidőrendben dolgozhatnak, csakhogy két probléma is van:

  1. hiába dolgoznak 48 órát, a tb-nél itthon legfeljebb 40 órát lehet bejelenteni (az EU-s irányelv 48 órás maximális heti óraszámot ír elő a túlórákkal együtt)
  2. nem kapnak túlórabért a tűzoltók.

Felidézte, régen volt korkedvezményes nyugdíj, de az ötévenkénti "plusz évet" már eltörölték, és helyette nem kaptak semmit.

A 48 órás munkahét a tűzoltóknál úgy jön össze, hogy reggel 6-tól másnap reggel 6-ig van szolgálatban egy ember, majd két napot pihenhet, de van olyan hét, amikor "bejön" egy harmadik 24 órás nap.

"A szolgálati beosztásból adódóan három csoport van, ebből adódóan

egy tűzoltónak egy hónapban egy szabad hétvégéje van.

A többin vagy szombaton, vagy vasárnap dolgozik. Ha arra esik a szolgálat, akkor ünnepnapon is be kell menni dolgozni, természetesen a létszámtól függően lehet szabadságra menni. Viszont most elég komoly, 20 százalékos, 1000-1500 fős a létszámhiány – a katasztrófavédelem 9-10 százalékot ismer el –, a kezdő tűzoltók minimálbért vagy talán most valamivel fölötte keresnek, és gyakorlatilag a 20-25 éve ott dolgozó is elég kevéssel keres többet, mint a kezdő" – részletezte Salamon Lajos.

Hatvanéves korig kell dolgozniuk, utána úgynevezett rendelkezési állományban töltik az időt a nyugdíjkorhatár eléréséig. A rendelkezésre állási idő bérét viszont mostantól a vármegyéknek kell kigazdálkodniuk.

A tűzoltók így többéves perre készülnek.

"Először is: Magyarországon ki kell meríteni az összes jogorvoslati lehetőséget, utána tudunk menni nemzetközi bíróságra" – szögezte le az elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×