eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2018. augusztus 31. Egy korabeli Malév irányító gépkocsi az újrafestett repülő előtt. Újrafestette a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) a Malév első Tupoljev Tu-154-es repülőgépét, amely 45 évvel ezelőtt érkezett meg Szamarából Budapestre. A HA-LCA lajstromjelű Tu-154-est 1991-ben teherszállításra alakították át, majd 1993-ban vonták ki a forgalomból.  MTVA/Bizományosi: Balaton József
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Fél évszázada érkezett a Malév első igazi különlegessége, és még ma is látható

Éppen 50 éve vette át az egykori magyar légitársaság, a Malév az első szovjet gyártmányú Tu-154-es repülőgépet, ami 30 éven át volt szolgálatban. A különleges repülőről és egyéb érdekességekről Kránitz Balázst, az Aeropark Budapest ügyvezető-helyettesét kérdeztük.

A Tu-154-es utasszállító legfőbb ismérve, hogy rendkívül nehéz volt, köszönhetően annak a rengeteg uráli acélnak, amiből épült – kezdte félig humorosan Kránitz Balázs, jelezve, hogy a gép maximális fölszállótömege 100 tonna környékén volt, és mintegy 150 utast volt képes szállítani három bivalyerős hajtóműve révén.

"A korszak egyik legmodernebb gépének számított, ezért nagyon nagy szó volt, amikor 50 évvel ezelőtt, 1973-ban megérkezett az első példány Magyarországra"

– tette hozzá az Aeropark ügyvezető-helyettese, arra is felhívva a figyelmet, hogy a Malév ennek az új típusnak az egyik első üzemeltetője lett.

Az amúgy meglehetősen bonyolult Tu–154-esnek volt egy kifejezetten magyar különlegességük is: az orosz mérnökök eredetileg ötfős kabinszerkezetben gondolkodtak, amiben a két pilóta és a fedélzeti mérnökön mellett egy navigátor és egy rádiós is helyet kapott volna, a magyar légitársasághoz – Fülöp Andrásnak, a Malév akkori főpilótájának közbenjárására – háromfős pilótafülkével érkeztek meg. Ebben nagy szerepet játszott, hogy a modern nyugati repülőgépeket is már csak hárman „repülték”.

A gépek érkezésével nagyon izgalmas és új korszak köszöntött be a Malév életében, hiszen ezek voltak a légitársaság első igazán nagy repülői, amelyek végül csaknem 30 évig, 2001-ig voltak szolgálatban – mondta a szakértő.

Kránitz Balázs érdeklődésünkre azt is elárulta, hogya Tu-154-es flottából két darab máig is megcsodálható Ferihegyen, köztük a legelső, ami 1973. szeptember 5-én érkezett hazánkba, és a HA-LCA lajstromjelet viseli. Ez a gép öt évvel ezelőtt, a 45. születésnapján széles körű összefogásnak köszönhetően visszanyerte korabeli külsejét, vagyis a 70-es évekre jellemző arculatát.

A gépnek a repülőtér életében máig fontos szerep jut; például a téli időszakban a földi kiszolgáló szervezetek ezen gyakorolják a jégtelenítés menetét, az utashidak kalibrálásánál pedig „próbababaként” funkcionál, így rendszeresen feltűnik régi szolgálati helyén, a történelmi 1-es terminálnál, illetve annak közelében.

Budapest, 2018. augusztus 31.
Újrafestette a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) a Malév első Tupoljev Tu-154-es repülőgépét, amely 45 évvel ezelőtt érkezett meg Szamarából Budapestre. A HA-LCA lajstromjelű Tu-154-est 1991-ben teherszállításra alakították át, majd 1993-ban vonták ki a forgalomból.
Budapest, 2018. augusztus 31., MTVA/Bizományosi: Balaton József

„Testvére”, az LCGéza becenévre hallgató gép az Aeroparkban van kiállítva. Ennek a fedélzete – beleértve a pilótafülkét – bejárható, így testközelből élhető át az, hogy a személyzet tagjait miként szolgálta ki a korabeli technika, hogyan dolgoztak a pilóták és fedélzeti mérnökök, valamint hogy milyen is volt az utastér a 70-es, 80-as években.

Az Aeropark Budapest ügyvezető-helyettesének elmondása szerint a Malévról szerencsére nem pusztán emlékek maradtak: a már említett két Tu-154-esen kívül egy Tu-134-es, egy Il-14-es, egy Li-2-es, egy Jak-40-es repülőgép is fennmarad, a Il-18-asból pedig kettő, vagyis a magyar légitársaság 66 éves múltjából jelentős szeletet őriznek a ferihegyi repülőmúzeumban.

Végül, de nem utolsó sorban arra is felhívta a figyelmet, hogy azon túl, hogy a Tu-154-es idén ünnepli 50. születésnapját, 40 éve adták át a repülőtér új irányítótornyát, és nyáron volt száz éve, hogy felrepültek az első magyar légitársaság, az Aeroexpress első gépei a Dunáról, kezdetét véve a magyarországi polgári repülésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×