eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A második helyezett Lando Norris, a McLaren brit versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2023. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nocsak! Akár restaurálható is lehetne a Herendi eltört F1-trófeája

Újragyártja a Herendi a Magyar Nagydíjon összetört Formula-1-es trófeát, pedig a restaurálás olcsóbb lenne - mondta az InfoRádió által kérdezett restaurátor-szakértő. Szabó Zsófia szerint ma már szinte bármilyen műtárgyat helyre lehet hozni, ráadásul a restaurálás sokszor a tárgy értékét is emeli.

"Amikor láttam a videót, ahogy a versenyző a hóna alatt vitte el az eltört trófeát, az volt az első gondolatom, hogy ez csak két darabban van, maximum háromban, ami egy ennyire frissen elkészült műtárgy esetében relatíve könnyen restaurálható a megfelelő anyagokkal és módszerekkel. A kerámiarestaurátor kollégák ezt bármikor meg tudnák csinálni úgy, hogy gyakorlatilag a restaurátoron és a megrendelőn kívül senki sem venné észre, hogy az el volt törve valaha is" - mondta Szabó Zsófia kőszobrász-restaurátor művész, műemléki restaurátor-szakértő az InfoRádióban azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint a Herendi újragyártja a Magyar Nagydíjon összetört Formula-1-es trófeát.

A restaurátor-szakértő szerint

tisztán anyagi értelemben sokszorosan jobban megérné az új trófea legyártása helyett a régi megjavítása.

Az, hogy a megsérült Magyar Nagydíj trófeája esetében mégis az új díj legyártása mellett született döntés, az feltehetően annak tudható be, hogy ez egy olyan kiemelt jelentőségű értéktárgy, aminek az önköltségi áron való újragyártása kifizetődik önmagában a trófea presztízse által jelentett hozzáadott marketingérték miatt - tette hozzá Szabó Zsófia.

A kőszobrász-restaurátor művész megemlítette még azt is, hogy a Formula-1-es trófea esetétől eltekintve, általában véve a nagyon nagy értékű tárgyak esetében az az általános, hogy a tulajdonosok kijavíttatják a megsérült műtárgyaikat.

"Sőt, bizonyos kultúrákban

a restaurálás még növeli is egy-egy műtárgy értékét.

Egész konkrétan a porcelánokat Japánban például kifejezetten úgy restaurálják, úgy állítják helyre hogy ez látványos legyen. Arany csíkokkal egészítik ki a törés helyét és ezzel plusz értéket adnak a tárgynak" - tette hozzá a restaurátor.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt, hogy ma már az értékes műtárgyak többségét, tehát gyakorlatilag szinte mindent művészileg hitelesen helyre lehet hozni. Amikor egy hiteles restauráláshoz szükséges eredeti anyag esetleg nem elérhető akkor pedig a megfelelő engedélyezési eljárások lefolytatásával modern pótlóanyagok használatával is létrehozhatóak formailag hiteles restaurációk - mondta el az InfoRádióban Szabó Zsófia restaurátor szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×