eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

„Meleg” helyett a „magyar” szóval jelent meg a vers egy tankönyvben

Kiss Judit Ágnes kortárs költő versének egyik szavát cserélték ki a tizedikes irodalom könyvben.

Kiss Judit Ágnes „Szó” című versének eredeti négy sora így szól: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma.”

A Szent Imre könyvek keretében megjelent kiadványban azonban a meleg szót magyarra cserélte a kiadó: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, magyar, roma.”

A kiadó, a Katolikus Pedagógiai Intézet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében a szerző tudta és beleegyezése nélkül megváltoztatta verse szövegét, és kicserélte a „meleg” szót „magyarra” - írja a nepszava.hu.

Pedig Kiss Judit Ágnes műve mondhatni a Szózat XXI. századi átirata,

amely a kivándorlásról és az azzal kapcsolatos dilemmákról szól, a fiatalokhoz közel álló nyelvezettel és hangnemben.

A kiadó azzal védekezett, hogy a kortárs versek az interneten többféle szövegváltozatban találhatók meg, és bizonyára tévedésből egy nem megfelelő változatot találtak.

A költő, Kiss Judit Ágnes erre azt mondta a lapnak, hogy az „átírást nem is engedtem volna. Ezután fel fogom venni a kapcsolatot a kiadóval, hogy ne romlott szöveget terjesszenek, és a legnagyobb jóhiszeműséggel megkérdezem, hol találtak erre a változatra”.

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, a történtekre úgy reagált, hogy szerkesztői mulasztásnak is elég kínos, ha viszont szándékos, akkor súlyos vétek. Mint mondta:

„a versszak pont egy keresztényi értéket fogalmaz meg, ezért is fájó, hogy megmásították.”

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×