eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az év végéig fennmaradnak átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett energiaárak a lakosság számára – jelentette ki Gulyás Gergely

A tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülhetnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek. Egyre kevésbé kiegyensúlyozottak az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok – mondta az Európai Bizottság elnöke

Az év végéig, de lehetőség szerint akár tovább is fennmaradnak átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett energiaárak a lakosság számára - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte: az emelkedett energiaárak miatt a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások, egyházak, alapítványok, kisebb önkormányzatok esetében beavatkoznak a szerződésekbe, hogy olcsóbban jussanak áramhoz és gázhoz. A gázt 10 forinttal olcsóbban kaphatják, az áram esetében 80 forint alatt lesz a tarifa. A miniszter bejelentette, hogy a következő ülésén dönt a kormány az élelmiszerárstopokról. Elhangzott, hogy átfogó felújításra van szükség a víziközmű hálózatban, emellett a kormány készül a díjszabás országos összehangolására, ami egyes helyeken áremelkedést is jelenthet.

Több mint 100 milliárd forintot vont el a Rezsivédelmi Alapból a kormány a távhőkassza pozitív egyenlege megőrzésének érdekében. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali határidővel kapta meg a feladatot. A kormány februárban már kivett 115 milliárd forintot a Rezsivédelmi Alapból a távhőkassza támogatására.

Októberben tovább csökken a távhő intézményi ára – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Eszerint a következő gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosíthatja minden hazai távhőtermelő számára a működésükhöz szükséges földgázt. A kiszámíthatóság jegyében a szükséges gázmennyiséget a társaság időben lekötötte.

Februárban 10,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés mennyisége. A második hónapban az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 9,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülhetnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek – mondta a Magyar Kereskedelmi Szövetség elnöke. Neubauer Katalin az InfoRádiónak elmondta: ez annak a hatása, hogy a kereskedők próbálták nem a teljes beszállítói emelést alkalmazni az árakban. Hozzátette: az élősertés kilónkénti felvásárlási ára a duplájára emelkedett tavalyhoz képest, ezért a kereskedőknek is alacsonyabb árrésű árakat kellett kialakítaniuk, hogy ne dráguljon jelentősen a sonka.

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint csorbulhat a nevelőtestületi jogok egy része a tervezett egységes jogállási törvénnyel. Horváth Péter a Reggelinfónak azt mondta: reméli, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó új foglalkoztatási rendszer segíti a bérkérdés rendezését. Az érdekképviselet fix munkaidőt és túlóra elszámolást javasolna a tervezetben szereplő 22 és 26 óra közötti munkaidő helyett és a felmentési időre vonatkozó változtatásokkal sem ért egyet.

A Fekete-tenger alatti vezeték kiépítését sürgeti Grúzia és Románia között a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Tbilisziben úgy fogalmazott: Magyarország érdekelt a dél-kaukázusi zöld villamos energia jövőbeli importjában. A tárcavezető az úgynevezett Zöld Energiafolyosóval foglalkozó ülésen arról számolt be, hogy a mostani geopolitikai válság rámutatott az európai energiabiztonság törékenységére.

Egyre kevésbé kiegyensúlyozottak az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a kínai vezetéssel folytatott megbeszélést követően. Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron francia elnökkel tartózkodik Pekingben. A Bizottság vezetője elmondta: az egyenlő feltételek megteremtése érdekében az EU éberebben figyel oda érdekeinek a védelmére és a kínai függőségre. Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette: Kínának és az Európai Uniónak kapcsolataikban a gazdasági együttműködésre kell összpontosítaniuk, a kölcsönös előnyökre és az eredményekre.

Kivizsgálta az ügyészség a miniszterelnök olaszországi utazásával kapcsolatos feljelentést, de bűncselekmény hiányában elutasította a keresetet. Hadházy Ákos képviselő tett feljelentést hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt Orbán Viktor február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazása miatt. Az ügyészség egyebek mellett azzal indokolta az elutasítást, hogy Magyarország nem tart fenn kormánygépeket, hanem a Honvédség biztosítja a védett személyek utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet. A személyi védelem a miniszterelnököt nem csak hivatali tevékenységekor, hanem szabadsága, magánprogramja esetén is megilleti.

Jól halad az újragyártott gyalogoskorlátok felszerelése a Lánchídon – közölte a BKK. A hídon a tervek szerint ősszel lehet majd ismét átkelni. A közlés szerint hamarosan elkezdődik a híd alá függesztett állványzat bontása is. A terveknek megfelelően halad a budai hídfőt körülölelő lépcsők újjáépítése is. Gyalog majd a felújítás utolsó szakaszának lezárása után lehet átkelni a hídon, ezért addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×