eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ annabogush

Neubauer Katalin: 40 százalékkal drágultak a húsvéti élelmiszerek, de lehetne nagyobb is az áremelkedés

Vámos György szerint pedig az árstopos termékekre nagyobb lesz a kereslet az ünnepek előtt.

A húsvéti hosszú hétvége miatt változhat az üzletek nyitvatartása. Vannak olyan élelmiszerüzletek, amelyek az ünnepnapokat megelőzően tovább tartanak nyitva – mondta az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Pénteken, vasárnap és hétfőn zárva lesznek az üzletek. Szombaton a szokásos nyitvatartás szerint lesznek nyitva. Itt is lehet eltérés a különböző boltoknál. Az élelmiszerüzletekben ezekben a napokban hosszabbak a sorok, hiszen az ünnepekre előre bevásárolnak az emberek.

Vámos György hozzátette: az elmúlt években jellemzően a januári és a februári – vagyis a legkisebb forgalmú hónapokat követően – a húsvétot megelőző időszakban megugrott a boltok forgalma. "Ennek a mértéke 2019 előtt a 70-80 milliárd forintot is elérte, tehát ilyenkor többet vásároltak, többet költekeztek az emberek" – mondta Vámos György.

2023-ban a drágulás miatt más a helyzet, hiszen a termelői, az ipari és a bolti árak jelentős mértékben emelkedtek az év elején.

Vámos György szerint ez jelentős erőforrásokat köt le a családok és a vállalkozások kasszájában, hiszen a vállalkozások körében a költségemelkedés tolja felfelé az árakat.

"Azzal számolunk, hogy akár az árstopos termékekből, akár a megszaporodott akciós termékekből mennyiségben növekedni fog a forgalom. A többi áruterületen visszaesés lehetséges a korábbi évekhez képest. Ezt láttuk tavaly a második félévben és ezt láttuk az év elején is. Ez a kedvezőtlen árkörnyezet miatt van így" – fejtette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy

a tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek.

Szerinte ez annak köszönhető, hogy a kereskedők próbáltak kedvezőbb árképzést alkalmazni annak érdekében, hogy ne érvényesítsék teljes egészében a beszállítói áremelkedéseket.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke hozzátette: az élősertés kilónkénti felvásárlási ára duplájára emelkedett tavalyhoz képest, ezért a kereskedőknek is alacsonyabb árrésű árakat kellett kialakítaniuk, hogy ne dráguljon sokkszerűen a sonka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×