eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Getty Images/ annabogush

Neubauer Katalin: 40 százalékkal drágultak a húsvéti élelmiszerek, de lehetne nagyobb is az áremelkedés

Vámos György szerint pedig az árstopos termékekre nagyobb lesz a kereslet az ünnepek előtt.

A húsvéti hosszú hétvége miatt változhat az üzletek nyitvatartása. Vannak olyan élelmiszerüzletek, amelyek az ünnepnapokat megelőzően tovább tartanak nyitva – mondta az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Pénteken, vasárnap és hétfőn zárva lesznek az üzletek. Szombaton a szokásos nyitvatartás szerint lesznek nyitva. Itt is lehet eltérés a különböző boltoknál. Az élelmiszerüzletekben ezekben a napokban hosszabbak a sorok, hiszen az ünnepekre előre bevásárolnak az emberek.

Vámos György hozzátette: az elmúlt években jellemzően a januári és a februári – vagyis a legkisebb forgalmú hónapokat követően – a húsvétot megelőző időszakban megugrott a boltok forgalma. "Ennek a mértéke 2019 előtt a 70-80 milliárd forintot is elérte, tehát ilyenkor többet vásároltak, többet költekeztek az emberek" – mondta Vámos György.

2023-ban a drágulás miatt más a helyzet, hiszen a termelői, az ipari és a bolti árak jelentős mértékben emelkedtek az év elején.

Vámos György szerint ez jelentős erőforrásokat köt le a családok és a vállalkozások kasszájában, hiszen a vállalkozások körében a költségemelkedés tolja felfelé az árakat.

"Azzal számolunk, hogy akár az árstopos termékekből, akár a megszaporodott akciós termékekből mennyiségben növekedni fog a forgalom. A többi áruterületen visszaesés lehetséges a korábbi évekhez képest. Ezt láttuk tavaly a második félévben és ezt láttuk az év elején is. Ez a kedvezőtlen árkörnyezet miatt van így" – fejtette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy

a tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek.

Szerinte ez annak köszönhető, hogy a kereskedők próbáltak kedvezőbb árképzést alkalmazni annak érdekében, hogy ne érvényesítsék teljes egészében a beszállítói áremelkedéseket.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke hozzátette: az élősertés kilónkénti felvásárlási ára duplájára emelkedett tavalyhoz képest, ezért a kereskedőknek is alacsonyabb árrésű árakat kellett kialakítaniuk, hogy ne dráguljon sokkszerűen a sonka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×