eur:
390.65
usd:
364.47
bux:
68302.99
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: ha ezt a vezetéket megépítjük, világrekorder lesz

Magyarország érdekelt a dél-kaukázusi zöld villamos energia jövőbeli importjában, ezért szeretné, ha minél előbb megépülne az ezt lehetővé tevő, Fekete-tenger alatti vezeték Grúzia és Románia között - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben.

A tárcavezető az úgynevezett Zöld Energiafolyosóval foglalkozó ülésen arról számolt be, hogy a mostani geopolitikai válság rámutatott az európai energiabiztonság törékenységére.

Kiemelte, hogy a földgáz ára egy ponton a korábbi tízszeresére emelkedett, s nagy kihívást jelentett a tározók feltöltése a fűtési szezon előtt. Utóbbi téma kapcsán kitért a folyamatot övező "képmutatásra" is, emlékeztetve, hogy sokan a töltöttséget nem a fogyasztáshoz, hanem a tárolói kapacitáshoz mérték.

Érintette az Északi Áramlat vezetékek felrobbantását is, és sérelmezte, hogy bár terrorakciót hajtottak végre a kritikus európai infrastruktúra ellen, máig nem folytattak le független nemzetközi vizsgálatot az ügyben, ami szavai szerint "teljes téboly". Leszögezte: ha nem lett volna ilyen enyhe a tél, akkor a kontinens jóval súlyosabb problémákkal nézett volna szembe.

Szijjártó Péter a közép- és hosszú távú kihívások kapcsán felszólalásában hangsúlyozta, hogy

  • kiesett az európai ellátásból több tízmilliárd köbméternyi orosz földgáz,
  • miközben a kínai gazdaság újranyitásával is bővül a kereslet,
  • ráadásul nincs semmi garancia arra, hogy az idei tél is hasonlóan enyhe lesz.

Aláhúzta, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú a környezetvédelem, azonban a kormány erre soha nem ideológiai vagy dogmatikus ügyként tekint, hanem az észszerűség alapján, így a diverfizikáció során is próbál lehetőség szerint környezetbarát módon bevonni új forrásokat az energiaellátásba.

Márpedig e téren a legrealisztikusabb forgatókönyvet ma a dél-kaukázusi térség forrásainak bevonása jelenti - közölte. Azerbajdzsánnal már politikai megállapodás született a földgázimportról, kezdetben már idén mintegy százmillió köbméteres mennyiségben, később azonban ez egy hosszú távú szerződés keretében évente kétmilliárd köbméterre nőhet.

Majd kiemelte, hogy emellett a régióból származó zöld villamos energia is lehetőség a diverfizikációra, hazánk energiaellátásának biztosítására. Ehhez össze kellene kötni Grúziát Romániával, és

ha ez sikerül, akkor ez lesz a világ leghosszabb, nagyjából 1200 kilométeres vízalatti vezetéke.

"Szeretjük az ambiciózus terveket, szeretünk nagyot álmodni" - fogalmazott.

Leszögezte, hogy hazánk a mielőbbi hatékony megvalósításban érdekelt, ezért világos napirendre van szükség, és ki kellene terjeszteni a megvalósíthatósági tanulmányt az egész projektre, a nemzeti fejlesztési tervekre is.

A magyar kormány kész a költségek megosztására, és támogatja egy közös, négyállami gazdasági entitás létrehozását. Szavai szerint biztosítani kell, hogy a végpont Romániában legyen, és kétirányú csővezetéket kellene építeni. Illetve közölte, hogy Bulgária is szeretne csatlakozni a projekthez, amit Magyarország támogat.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×