INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

balaton

ábrahámhegy

vetési varjú

Vetési varjú (Corvus frugilegus) a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros közelében 2022. január 9-én.

Súlyos a helyzet a Balatonon, és nincs ellenszer

Infostart

Ellepték a vetési varjak a Balaton-parton található Ábrahámhegyet, ahol a lakosság évek óta tartó, kilátástalan küzdelmet folytat a szerintük zavaró állatok ellen.

A varjak védett állatnak számítanak, mert a számuk még az elmúlt évtizedben is folyamatosan csökkent. Ennek ellenére az ország egyre több településén úgy érzik, hogy zavaróvá vált a madarak jelenléte, akik épp azért kötnek ki a lakott területeken, mert ott senki nem lövi le őket.

A Balaton-parti Ábrahámhegyen már annyira súlyos a helyzet, hogy néhány héttel ezelőtt felröppent a hír, miszerint kivágják azt a négy platánfát, ahova rendszeresen fészkelnek a varjak. A fákat végül nem vágták ki, de legallyazták annak érdekében, hogy ne fészkelhessenek oda a madarak – írja a 24.hu.

Vella Zsolt polgármester szerint öt éve okoz komolyabb problémát a madarak jelenléte a pár száz fős faluban. Az egyik legnagyobb probléma például egészségügyi szempontból adódik, mert a falu boltja előtt folyamatosan újratermelődik a madárürülék. Ráadásul hiába minden, mert a madarak mindig találnak új fészkelési helyet, hiába vágják vissza az ágakat vagy szerelnek fel riasztókat.

Szakértők szerint az állatok által okozott legnagyobb probléma a szemetelés: nagy koszt hagynak maguk után az ürítéssel, a fészekrakással vagy a fiókák táplálásával.

A madárfaj nemcsak Ábrahámhegyen, de országszerte számos településen okoz lakossági panaszokat. A sok platánfa miatt például Siófokon is megjelent a „probléma”, ám ott is hiába küzdenek, megoldást évek óta nem találnak. Mivel védett fajról van szó – egy példány természetvédelmi értéke ötvenezer forint – a vetési varjak elleni védekezés szigorúan szabályozott keretek között történik. A siófoki önkormányzat közlése szerint a település belterületén a védett vetési varjak épített fészkeinek levételére és az épülő fészkek folyamatos eltávolítására az engedélyt a természet védelméről szóló törvény szerint a megyei kormányhivatal területileg illetékes szerve engedélyezheti.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018