eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Fontos döntést kell meghoznia most a kormánynak a családtámogatásokól

A jelenlegi szabályok szerint olyan kedvelt formák szűnnek meg év végén, mint a babaváró hitel vagy az otthonfelújítási támogatás, az esetleges hosszabbításról még decemberben döntenie kell a kabinetnek.

A kormány költségvetési mozgástere jelentősen szűkült az elmúlt hónapokban, így megnőtt az esélye, hogy Hornung Ágnes családügyi államtitkár finomhangolásról szóló szavai inkább szigorítást, mint enyhítést vetítenek előre a családtámogatások területén – írja a Portfolio.

Több családtámogatás kedvezménye is lejár december 31-én, és eddig a kormány nem döntött a jövőjükről, eddig csupán az elvek szintjén hangzott el, hogy ez továbbra is a kormányzat kiemelt területe marad. Az év végén a jelenlegi szabályozás szerint a következő támogatások futnak ki:

  • babaváró hitel
  • otthonfelújítási támogatás
  • otthonfelújítási kölcsön
  • falusi csok
  • lakásáfa-visszaigénylés
  • nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye

A portál bankpiaci forrásai szerint december 27-én jelenhetnek meg a Magyar Közlönyben a családtámogatások változásairól szóló új rendeletek, addig érkezhetnek bejelentések a karácsony előtti napokban.

Piaci értesülések szerint nem szűnik meg a babaváró, de szigorításon gondolkodik a kormány, és könnyen elképzelhető, hogy lakáscélra korlátozzák a felhasználhatóságát. A kormány kivezetheti az otthonfelújítási programot, a számlabenyújtási lehetőséget viszont esetleg három hónappal meghosszabbíthatják, hogy aki a vállalkozó hibájából csúszott meg, az se maradjon le a támogatásról.
A csok és a falusi csok a portál forrásai szerint elérhető maradhat, de a támogatást "elinflálódik", az igénylések száma várhatóan amúgy is visszaesik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a támogatásokról október végén beszélt a Kormányinfón, ahol elmondta: nincs még döntés a családtámogatás egyes elemeiről, de egy hónapon belül lesz. A miniszter szerint a kormány ezeken nem kíván spórolni jövőre sem, de megvizsgálják, melyik családtámogatási program milyen gazdasági hatással jár, és milyen mértékben járul hozzá a gyerekvállaláshoz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×