eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Családtudományi Szövetség Párkapcsolati kultúra és demográfia című budapesti konferenciáján 2022. november 25-én. MTI/Soós Lajos
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Hornung Ágnes bejelentést tett a családtámogatási rendszer átalakításáról

Az a cél, hogy több gyerek szülessen és javuljon a családok anyagi helyzete. Így összegezte a kormány elképzeléseit a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes a Családtudományi Szövetség által szervezett II. Párkapcsolati kultúra és demográfiai konferencián közölte: a kormány célja, hogy a vágyott gyermek megszülessenek, a szülők minőségi kapcsolatot alakíthassanak ki a család és a munka között, és a családok anyagi helyzete javuljon, anyagi jólétben éljenek a családok.

Mint mondta, sok minden kell a gyermekek felneveléséhez, többek között kiszámítható egészségügyi rendszer és oktatás. Hozzátette: a kormány azon dolgozik, hogy minden, ami a családokat érinti, kiszámítható legyen. Hozzátette: a kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy kiszámíthatóságot biztosítson a családoknak, ne csökkenjen, sőt a lehetőségekhez képest nőjön a családtámogatások aránya.

Szerinte, a családbarát kormány komplex, jól kidolgozott rendszert alakított ki a családok támogatására,

de ez nem jelenti azt, hogy azon ne kellene és lehetne változtatni. Az államtitkár kiemelte, a következő négy évben azon dolgoznak, hogy - az irányon nem változtatva - ezeket az intézkedéseket "finomhangolják". Kiemelte: a kormány a teljes életutat támogatni akarja, a kisgyermekkortól az időskorig.

Elmondta, a különböző támogatásoknak - mint például a babaváró támogatásnak - köszönhetően 150 ezer gyermek született, ami Pécs lakosságával vethető össze.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a családtámogatások GDP-hez viszonyított aránya összefügg a teljes termékenységi mutatóval,

vagyis minél többet költ az állam a családokra, hoz intézkedéseket a családok érdekében, úgy emelkedik a termékenységi mutató. Megjegyezte: az Európai Unióban hat olyan tagállam van, ahol a teljes termékenységi mutató emelkedik, és ebből Magyarország az egyik, és azon dolgoznak, hogy ez a mutató tovább emelkedjen.

Hornung Ágnes beszélt arról is, hogy miközben a teljes népesség és benne a szülőképes korú nők aránya csökken, 2010 óta nőtt az élveszületések aránya, amit különösen nagy eredménynek nevezett.

Az államtitkár előadásában arra is emlékeztetett,

november 25. a nők elleni kapcsolati erőszak megszüntetésének világnapja, amelyről "kevés szót ejtünk".

Sok olyan embertársunk van, aki a párkapcsolaton belül abúzus áldozata - jegyezte meg, hozzátéve, a magyar igazgatási rendszer mindenkinek próbál segíteni. A bűncselekmények áldozatainak segítését az Igazságügyi Minisztérium végzi, az emberkereskedelem áldozataival a belügyminisztérium foglalkozik, a kapcsolati erőszak áldozatainak segítése pedig a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik.

Elmondta azt is, az elmúlt években hatalmas előrelépés volt ezen a területen is,

2010 óta nőtt a krízisközpontok, titkos menedékházak, félutas házak és ambulanciák száma,

és a céljuk az, hogy ezt tovább bővítsék. Kiemelte az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT), amely a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak segítésével foglalkozik, és a nap 24 órájában ad tájékoztatást és nyújt segítséget a krízishelyzetben lévőknek.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×