eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
bicycle passes through pedestrian strips in city
Nyitókép: ambrozinio/Getty Images

Még drágább lesz az élet azoknak, akik kötelező nélkül furikáznak

Jövőre átlagosan 15,2 százalékkal kell többet fizetnie azoknak, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés (kgfb) nélkül vesznek részt a közúti forgalomban - áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményében.

Több mint két hét áll azok rendelkezésére, akiknek január 1-jén jár le a kgfb szerződésük, és szeretnének biztosítót váltani. Nekik legkésőbb december 1-jén éjfélig kell eljuttatniuk az aktuális szerződésük felmondását a jelenlegi társaságukhoz, majd mielőbb, legkésőbb december 31-éig kell megkötniük új szerződésüket az új biztosítóval.

Aki elégedett a társaságától kapott ajánlattal, annak nincs tennivalója.

Közölték: 2010 után a szerződési évforduló napja a gépkocsi megvásárlásának időpontjához kötődik. A több, mint 5,8 millió kgfb-szerződésből még mindig 925 ezer számít érintettnek, nekik a 12 piaci szereplő közül 11 biztosító hirdetett új tarifát a jövő év elejétől.

Felhívták a figyelmet: azoknak, akik nem rendelkeznek kötelező felelősségbiztosítási fedezettel, érdemes tanulmányoznia 2023-ra érvényes fedezetlenségi díjtáblázatot. Az ideihez képest a részben büntető jellegű díjak átlagosan 15,2 százalékkal emelkedtek, így

személygépjárművek esetében az üzemben tartónak az idei 600-1290 forint helyett jövőre 650 -1400 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a gépjármű nem rendelkezett érvényes kötelező felelősség biztosítási szerződéssel.

Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj a busz férőhelyszámától függően 980-6670 forintot tesz ki, jelenleg 900-5570 forint. Tehergépkocsik esetében pedig akár a 5380 forintot is elérheti naponta a mostani 4560 forint után.

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy a szerződő eleget tett a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének. A jogszabály nem ad lehetőséget a fedezetlenségi díj elengedésére.

Az a tény, hogy a jármű hosszabb ideig nincs használatban, nem mentesít a törvény szerinti biztosítási kötelezettség alól.

Azok, akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, a forgalomból történő - ideiglenes - kivonás lehetőségével élhetnek. A Belügyminisztérium adatai szerint a segédmotoros kerékpárok nélkül figyelembe vett magyarországi gépjárművek közül mintegy 80 ezer gépjármű nem rendelkezik érvényes kgfb-szerződéssel.

Tavaly a szervezet ügyfélszolgálatához 605, idén október végéig pedig 381 megkeresés érkezett a biztosítással nem rendelkező gépjárművek károkozása témájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×