eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Háza Múzeumban 2021. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Schmidt Mária: a történelem oktatása az egyik legfontosabb, amivel felvértezhetjük a gyerekeket

2021. június 4. óta öt helyszínen négyezer pedagógus vett részt azon a 30 órás, ingyenes, akkreditált képzésen, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány szervezett a trianoni békeszerződésről a diktátum századik évfordulója alkalmából. A kurzus záróeseményét pénteken tartották Ráckevén. Schmidt Mária történészt, az alapítvány főigazgatóját kérdeztük.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány szervezésében megvalósuló képzési program a világjárvány miatt csak 2021. június 4-én tudott elindulni, és öt különböző helyszínen – Kecskeméten, Balatonkenesén, Mezőkövesden, Cegléden és Ráckevén – négyezer pedagógus részvételével a pénteki napon zárult – ismertette Schmidt Mária.

Az alapítvány főigazgatója elmondta: a programban a hangsúly nem annyira a tanuláson, mintsem az új megközelítésen volt. Hogy a 100 évvel későbbi értelmezés és a tanulságok levonása közösen megtörténjen, hogy olyan szempontokat tudjanak behozni a trianoni békeszerződés, az első világháború következményeinek a feldolgozásába, amelyek esetleg eddig nem kellő hangsúllyal merültek fel, a mából visszatekintve azonban fontosnak tűnnek – fogalmazott.

Schmidt Mária példaként a nemzeti önrendelkezés kérdésének nemzetközi politikába való beemelését említette, amit az első világháború végének egyik innovációjának tart a történész. Ennek következményeit, hatásait, ellentmondásosságait és pozitívumait vették sorra, ami azért is nagyon fontos, mert a kérdés az orosz–ukrán háború esetében is felmerül – jegyezte meg.

Ráckeve, 2022. október 21.
Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulója alkalmából indult pedagógusképzési program ráckevei zárórendezvényén 2022. október 21-én.
MTI/Bruzák Noémi
Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulója alkalmából indult pedagógusképzési program ráckevei zárórendezvényén 2022. október 21-én. MTI/Bruzák Noémi

Tapasztalataik szerint a pedagógusok nagyon pozitívan fogadták a foglalkozásokat, illetve magát a programot. Schmidt Mária közölte: minden alkalommal kikérték a résztvevők véleményét és felmérték az elégedettségre vonatkozó benyomásaikat, ami 94 százaléknál sosem volt kevesebb.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója úgy véli, a történelem oktatása az egyik legfontosabb része annak, amivel felvértezzük a gyerekeinket arra, hogy a nemzeti identitásukat megéljék, hogy a nemzeti szuverenitás fontosságát átérezzék és végül is jó magyarok legyenek. Ennek a szellemében a program folytatása mindannyiunk közös érdeke – mondta az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×