eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Rezsicsökkentés-változás: így lesz "megazsúl" a gázköbméterből

Némileg lazult a bűvös 1729 köbméteres gázfelhasználási limit, hisz nem mindenhol ugyanolyan gáz megy a vezetékekben; a kormány ezért inkább energiamennyiségre váltotta a köbmétert, amit így minden fogyasztó maga is megtehet otthon.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely jelezte, hogy a földgáz fűtőértéke nem azonos valamennyi beszerzésű fűtőanyag esetében, az orosz a legjobb gáz, aztán a magyar, a végén pedig a nyugati források jönnek.

Ezért aztán lehet, hogy az éves limit 1729 köbméteren felül használók is a limit alá esnek, ha nem orosz vagy magyar gázzal fűtenek, akkor is.

A köbmétreértéket így joule-ra váltotta át a kormány, az eddigi 59 132 MJ-ról 63 645 MJ-ra emelték a limitet, ami így több köbméter lehet nyugati gáz esetén - 7,6 százalékkal emelkedig tehát a köbméteres érték.

Az átváltás melletti érvként azt is elmondta a kancelláriaminiszter, hogy mivel az MVM évtizedek óta MJ-ban számlázza a gázfelhasználást, így ezért kell MJ-ban meghatározni a rezsicsökkentéssel vételezhető mennyiséget, és ezért lesz az újabb kormányrendeletben is MJ-érték - ecseteli a Portfolió e Kormányinfó-részletet összegző cikke.

Itt lehet lekérdezni a felhasznált mennyiség mögötti joule értéket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×