INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

jobbik

jakab péter

politika

pártalapítás

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.

Többtényezős játszma lehet az új Jakab-párt létrehozása

Infostart

A volt pártelnök munkatársa, Molnár Enikő szerint a politikus saját pártalapítása a Jobbik politikájától függ.

Jakab Péter nem pártot vagy mozgalmat, hanem olyan összetartó közösséget szervez, amelyhez már eddig is sok csalódott ellenzéki csatlakozott – mondta Molnár Enikő, a volt Jobbik-elnök munkatársa, utalva A nép pártján elnevezésű kezdeményezésre. A Népszava.hu azt írja, ennek a közösségnek a párttá alakulása Molnár Enikő szerint elsősorban Jobbik politikájától függ. Elmondása szerint Jakab Péter nagy népszerűségnek örvend a választók körében, és „akit ennyire támad a Fidesz, az valamit jól csinál”.

Molnár Enikő tájékoztatása alapján már több tízezren csatlakoztak ahhoz az online petícióhoz, amit Jakab Péter indított: „A Fidesz azt ígérte a választások előtt, hogy megvédik a rezsicsökkentést. Most mégis brutálisan emelik a rezsit. A Fidesz hazudott, becsapta a magyarokat!”.

A Jakab Péter elleni etikai eljárás lezajlott: a bizottság elmarasztalta a volt pártelnököt, de szankciókat nem szabott ki vele szemben. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Jobbik nem szeretne ürügyet szolgáltatni arra, hogy a politikus elhagyja a pártot.

Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes kezdeményezésére induló, Molnár Enikő elleni etikai eljárás élesebbnek tűnik. Mivel biztosra veszi, hogy ki fogják zárni a pártból, a keddi meghallgatáson Molnár Enikő így fogalmazott: „Megköszöntem, hogy tizenkét évig a Jobbik aktivistája lehetettem”.

A közelmúltban Feloszlatta magát a Jobbik tíz alapszervezete. Az érintett települések közé tartozik a közel húszezres népességű Tiszaújváros is. „Nem asszisztálunk tovább ahhoz a vezetéshez, amely összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálta feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében” – áll az erről beszámoló közleményben.

Bíró László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés jobbikos képviselője kérdésünkre megerősítette:

a kilépések és megszűnések a Jakab Péter elleni fellépéssel magyarázhatók.

A távozó jobbikosok már Jakab Péter pártelnöki tisztségéről való lemondását is figyelmeztető jelnek vették, a kiváltó ok pedig a parlamenti frakció éléről való leváltása volt. „Mindent megtettem annak érdekében, hogy békét teremtsek. Nem sikerült” – mondta Bíró László, aki még tagja a Jobbiknak, a posztra azonban nem pályázik újra. „A Jobbik jelenlegi állapotában nincs mit szervezni” – közölte.

Bíró László szerint Jakab Péter karizmatikus politikus, nagy tömegeket képes mozgósítani, és nem csak a jobbikosokhoz, hanem minden ellenzékihez szól. Ugyanakkor ő maga nem tud arról, hogy Jakab Péter szándéka-e a közlejövőben a pártalapítás.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018