eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Gidrán típusú páncélozott harcjárművek és Mi-24 típusú harci helikopter gyakorlatoznak az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

NATO-parancsnok: Magyarország felkészültsége és tettrekészsége erősebb, mint valaha

A Magyar Honvédség felkészült arra, hogy megvédje az ország szuverenitását és annak határait, és ha a szükség úgy hozza, akkor NATO-szövetséges testvérei eljönnek és vállvetve harcolnak majd velük együtt" – jelentette ki Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, Raimundo Rodrigez Roca vezérőrnagy, a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságának törzsfőnök-helyettese, valamint Robert Hranj admirális, a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke tekintette meg a Keleti Pajzs 2022 elnevezésű feladat egyes mozzanatait az ország több pontján szerdán.

A vendégek a látogatás első részében a Magyar Honvédség előretolt vezetési pontját tekintették meg, majd tájékoztatást kaptak a Keleti Pajzs feladat részleteiről. Szemrevételezték a beregsurányi határátkelőt, majd a Veszprémhez közeli lőtéren tájékoztatást kaptak az amerikai-magyar századok közös hadgyakorlatáról és a közös együttműködés lehetőségeiről.A komplex, éleslövészettel egybekötött gyakorlaton humanitárius feladat ellátása során bekövetkezett támadás elhárítását gyakorolták harci helikopterek és Gripen vadászgépek támogatásával.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta, a vendégek meggyőződtek arról, hogy a felajánlott magyar zászlóalj nemcsak bevetésre kész, hanem a keleti határ mentén ellátja a feladatait maximálisan.

"Azért van a központi gyakorlótéren az amerikai századdal, és hajt végre közösen kiképzést, hogy ha szükséges, akkor felkészüljön a legrosszabbra is. Meggyőződhettek arról, hogy Magyarország elkötelezett, hogy a NATO-val közösen tudja megoldani a feladatait, ugyanakkor a magyar haderő képes arra, hogy jelen helyzetben biztosítsa Magyarország és a magyar emberek védelmét" – mondta Ruszin-Szendi Romulusz.

Magyarország elkötelezett és felkészült tagja a NATO-nak – jelentette ki Rob Bauer, és az admirális arról beszélt, hogy ez a gyakorlat az orosz–ukrán háború kapcsán esetlegesen kialakuló műveletekre készíti fel közösen a magyar és az amerikai katonákat.

"Nyilvánvaló, hogy Magyarország felkészültsége és tettrekészsége erősebb, mint valaha. A Magyar Honvédség felkészült arra, hogy megvédje az ország szuverenitását és annak határait, és ha a szükség úgy hozza, akkor NATO-szövetséges testvérei eljönnek és vállvetve harcolnak majd velük együtt" – jelentette ki a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×