eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Városháza-ügy: a koronatanú szerint a városvezetés tudtával tárgyaltak az ingatlan eladásáról

A főpolgármester tudtával és a főváros kezdeményezésével akarták eladni a Városházát – állította az egyik kiszivárogtatott hangfelvételen is szereplő tanú a fővárosi vizsgálóbizottság hétfői ülésén.

Folytatta munkáját a Városháza tervezett eladását vizsgáló fővárosi bizottság. A meghallgatáson megjelent Bodnár Dezső ingatlanszakember, a Wallis egykori munkatársa, akinek a hangja szerepel a sajtóban novemberben megjelent hangfelvételen, amelyen idén május 5-én arról beszéltek, hogy milyen jutalékos rendszer van a fővárosi ingatlaneladásoknál. Az ő levelét ismertette korábban Láng Zsolt, a bizottság fideszes alelnöke arról számolt be, hogy egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Fővárosi Vagyonkezelő a főpolgármester tudtával ajánlotta értékesítésre a Városházát.

Bodnár Dezső most a bizottság és a nyilvánosság elé lépett, és megismételte ezeket az állításait, és arról is beszélt, hogy kikkel találkozott az ügyben. A megbeszélést szerinte Berki Zsolt, az ügylet rejtélyes fővárosi szereplője szervezte, és ezen részt vett kettejükön kívül Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója és egy másik dolgozója, valamint Gansperger Gyula és egy befektető képviselője.

"Ez egy tájékoztató volt, amire mint potenciális és megfelelő pénzügyi forrással rendelkező befektető képviselőjét hívtak meg" – mondta a saját szerepéről Bodnár Dezső, és kitért arra is, hogy mit tud a Városháza feltételezett eladásáról.

"Egyértelműen a beszélgetés nagy részében a Városházáról volt szó, és

elhangzott korábban Berki úr és Barts úr szájából is, hogy a fővárosi vezetők tudtával és beleegyezésével történnek a tárgyalások,

mint ahogy már korábban is voltak ezzel kapcsolatban tanulmányok és mindenféle előkészítő döntések. A tárgyalás szervezésekor egyértelműen Berki Zsolt határozott átállítása volt az, hogy erre megvan a felső szintű jóváhagyás. A Barts úr által tartott befektetői tájékoztatón is többször szóba került az, hogy az ingatlan eladása a fővárosi vezetésnek a tudtával és beleegyezésével történik" – mondta a bizottság előtt.

Bodnár Dezső arról is beszélt, hogy egy másik megbeszélésen esett szó a 10 százalékos jutalékról, amelyet Berki Zsolt kért volna az üzlet után. Kérdésre válaszolva hozzátette, Berki Zsolt kereste meg a Városháza értékesítésének ötletével, aki úgy viselkedett, mint aki maga képviseli a fővárosi önkormányzatot. A levelét megerősítve közölte, miután szóba került a 10 százalékos jutalék, megszakadtak a tárgyalások, mert azt követően, hogy Berki Zsolt távozott a tárgyalásról, a befektető kijelentette: „Köszönjük szépen, ezt nem!”

Bodnár Dezső jelezte azt is, hogy az ügyben kész tanúskodni a rendőrségen is.

Barts J. Balázs: nem tervezik a Városháza eladását

A bizottság előtt ismét megjelent Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója, aki – múlt heti meghallgatásához hasonlóan – ismét hangsúlyozta, hogy a Vagyonkezelő és a főváros nem tervezi a Városháza eladását.

"A megbeszélésnek az volt a fő célja, hogy szerettem volna ingatlanpiaci információt szerezni arról, hogy van-e annak realitása, hogy a Városháza épületére befektetők jelentkezzenek, akár bérlőként, akár vevőként" – mondta a vezérigazgató.

Kovács Péter, a testület fideszes elnöke úgy látta, hogy a meghallgatott vendégek elmondása azt erősíti meg, hogy a főváros el akarta adni az épületet.

"Egy dologban értünk egyet, hogy Barts úr és Bodnár úr állításai összecsengenek. Volt 2021 májusában egy megbeszélés, ahol többek között a Városháza jövőjéről volt szó, és mindkét úriember azt mondta, hogy szó volt arról, hogy eladnák a Városházát, és elhangozhatott ez a mondat, hogy a főpolgármester úr vagy a városvezetés tudtával mondják el ezt" – emelte ki.

Soproni Tamás, a grémium momentumos alelnökét a testület munkája olykor egy bohózatra emlékezteti.

"Berki Zsolt egy szélhámosnak tűnik, és fújjuk ezt a Városháza-lufit, de senki nem állította azt, hogy Karácsony Gergely el akarta adni a Városházát"

– jelentette ki.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint igenis van ügy, amelyet fel kell deríteni.

Az ügyben múlt hétfőn a rendőrség több helyszínen, így a Városházán is házkutatást tartott, ennek részleteiről az ORFK nem adott tájékoztatást. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a helyzet tisztázása érdekében jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a vizsgálóbizottság január 3-án folytatja a munkáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×