eur:
394.63
usd:
371.07
bux:
66558.45
2024. április 16. kedd Csongor

Elindult az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése

A Fudan Egyetem magyarországi létrehozása és az álláskeresési járadék a két téma.

Hivatalosan is elindították a Fudan Egyetem magyarországi létrehozása ellen és az álláskeresési járadék folyósítási idejének megháromszorozása érdekében kezdeményezett népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését az ellenzéki pártok.

Ezt bejelentő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon többen is kormányváltónak vagy a kormányváltás előszobájának nevezték a referendumot.

Megyünk tovább, nem állunk meg, a demokratikus ellenzék folytatja munkáját: előválasztás, népszavazás, aztán egy jó kis kormányváltás - jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

Arról beszélt, a 852 ezer ember részvételével megrendezett előválasztást "egy állami gépezetet meghazudtoló infrastruktúrával" bonyolította le a hat párt, megmutatva, hogy szövetségük kormányzóképes és világos alternatívája lehet a jelenlegi hatalomnak, akárcsak azt, "van igény a demokráciára Magyarországon".

Szerinte a következő választás tétje megakadályozni, hogy a nemzeti együttműködés rendszere tovább lépkedjen a nyílt diktatúra irányába.

Hajnal Miklós, a Momentum országos elnökségi tagja azt emelte ki: a Fudan Egyetem ügye Magyarország jövőjéről szól, arról, hogy el akarjuk-e adni a gyerekeink, unokáink jövőjét "a Kínai Kommunista Párt egyik zászlóshajójának", parkolópályára téve a magyar diákoknak fontos ügyeket.

A diákváros felépítésének fontosságát hangsúlyozta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettes is, kiemelve, hogy a több ezer kollégiumi férőhely enyhíthetné a fővárosi lakhatási problémákat egy olyan időben, amikor átlagfizetésből kigazdálkodhatatlanok a budapesti albérletárak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szűkmarkúnak, "Európa legkegyetlenebb kormányának" nevezte az Orbán-kabinetet, mondván, a koronavírus-járvány miatti kihirdetett veszélyhelyzet idején elengedte a munkájukat elvesztők, a bércsökkenést elszenvedők kezét, míg minden eszközzel segítette oligarcháit, eközben pedig a magyar fiatalok által áhított nyugati jólét helyett keleti elköteleződést épített.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője szerint nem a valóságban élnek azok a fideszes politikusok, akik szerint aki akar, hetek alatt talál magának munkát, hiszen a járadék jelenlegi időtartama, azaz 90 nap alatt legfeljebb úgy juthatnak álláshoz a kiszolgáltatott, lehetetlen helyzetbe került emberek, ha külföldön keresik boldogulásukat.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese arról beszélt: kezdeményezésük azt mutatja, hogy az ellenzék a valódi problémákra keres és kínál megoldást, szemben a kormányoldallal, hiszen "Magyarországot nem a nemváltó óvodásoktól kell megvédeni, hanem attól a válságtól, amibe Orbánék kormányzása sodorta ezt az országot, a mi hazánkat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×