eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Google Maps

Kedvelt épületből szégyenfolt - most végleg eltűnik

A békéscsabai hotel épülete 26 éve üresen áll.

November elején kezdik bontani a Körös Hotelt Békéscsabán, a munkával legkésőbb január elejéig végeznek - közölte Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő.

A bontást végző Kiving Kft. vezetőjével egyeztetve megállapodtak abban, hogy - mivel az egykori hotelt lakóingatlanok veszik körül - kiemelten fontos az ott élők és közlekedők, továbbá az épület mögötti trafóház biztonsága.

Az épületben azbeszt és más káros anyag nincs, a bontás során a vállalkozó vízpermetet juttat a levegőbe, amivel a porszennyezést is meggátolja - emelte ki.

A bontás során fentről lefelé haladva géppel "csipegetik le" az épület felső részét.

Amikor elérik a szomszédos épület szintjét, kézi bontással haladnak tovább, mint ahogy a belső bontás is így történik majd - mondta a politikus.

Herczeg Tamás hozzátette, a kivitelező feladata, hogy az 1997 négyzetméternyi területet rendezett formában adja át az államnak. Az állam a bontás befejezését követően térítésmentesen átadja a területet az önkormányzatnak. A közgyűlés dönthet arról, hogy milyen formában hasznosítja a helyet. Az országgyűlési képviselő többekkel egyeztetve leginkább egy közparkot tud elképzelni.

Herczeg Tamás felidézte, a Körös Hotelt 51 évvel ezelőtt adták át, és 25 éven át fogadott vendégeket. Az épület 26 éve üresen áll.

Az állam május 20-án hozott kormányhatározatával 191 millió forintot biztosított a bontásra.

A Körös Hotel és Étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt az 1970-es és 1980-as években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek minőségi kiszolgálásáért. A '90-es évek második felében azonban - nem tudva lépést tartani az új igényekkel - csődbe ment, és bezárt. Azóta életveszélyessé vált, többször Békéscsaba szégyenfoltjának nevezték.

Mivel alacsony a szintek közötti belmagasság, épületgépészetet nem lehetett telepíteni a házba, környezetében pedig nincs elég parkolóhely. Ez korlátozta az épület hasznosításának lehetőségeit, pedig új szállodát és banki call centert is álmodtak a helyére.

2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került, amely modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre hajazó ingatlant álmodott meg, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi nem történt.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×