eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Döntött a Kúria a Klubrádió ügyében

Helyben hagyta a testület a médiatanács döntését. A Klubrádió európai bírósághoz fordul.

A Kúria ítélete kimondta, hogy a Klubrádió kizárólag hibás pályázata miatt vesztette el a Budapest 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságot, és nem volt mérlegelési jogköre a médiatanácsnak – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Azt írták, hogy a Kúria szeptember 28-ai ítéletében a Klubrádió fellebbezését teljes egészében elutasította, és indokolásában hangsúlyozta, hogy a médiatanács minden tekintetben jogszerűen, a médiatörvény előírásainak megfelelve hozta meg a döntését.

A legfőbb bíróság kiemelte, hogy

mind a médiatanács, mind a Fővárosi Törvényszék helytállóan állapította meg, hogy a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz,

illetve, hogy a rádió gazdasági működése nem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

A Kúria hangsúlyozta, hogy a Klubrádió pályázata esetében a médiatanács és a Fővárosi Törvényszék három érvénytelenségi hibát állapított meg, amelyek közül egy is elég lett volna, hogy a pályázat egésze érvénytelen legyen - áll a közleményben.

Úgy folytatták: a Kúria azt is megállapította, hogy a feltárt hibák esetében

nem volt mérlegelési jogköre a médiatanácsnak,

ugyanis azok a törvény előírása alapján egyértelműen érvénytelenséget eredményeztek.

"Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani. A Kúria elutasította a Klubrádió azon érvelését is, hogy a sokszínűség elvét, a sajtószabadság követelményét és a tisztességes eljárás elvét sérti a pályázatának érvénytelenné nyilvánítása" - emelték ki.

A bíróság szerint a Klubrádió hivatkozásai nem adhatnak felmentést a törvény betartása alól, nem vezethetnek odáig, hogy azokra hivatkozással a médiatanács vagy a bíróság szemet hunyjon valamely pályázó pályázatának érvénytelensége felett. A Klubrádió érvelése nem teremthet jogszabályi alapot a törvényi előírások átlépésére, szelektív alkalmazására, a szabályok felülírására és figyelmen kívül hagyására, a Klubrádió kivételezettként kezelésére.

A Kúria emlékeztetett arra is, hogy a Klubrádió pályázati ajánlata érvénytelenségéhez nem egyedül a felperes által jelentéktelennek tartott adminisztratív hiba, hanem összesen három súlyos érvénytelenségi ok vezetett.

Az ítélet kiemelte, hogy nem a médiatanács és nem a Fővárosi Törvényszék eljárása vezetett a Klubrádió pályázati ajánlatának érvénytelenségéhez, hanem azt kizárólag a Klubrádió saját magatartása okozta, amin a sajtószabadság elvére való hivatkozás sem változtat.

Európai bírósághoz fordul a Klubrádió

Arató András, a rádió többségi tulajdonosa a tárgyalás után elmondta, hogy nem várt más döntést. A frekvenciát elvették, de a rádió továbbra is működik az interneten a hallgatók jóvoltából.

Alkotmánybírósághoz fordul a rádió a frekvencia meg nem hosszabbítása miatt és ebben a pályázatos perben is. Az Alkotmánybírósággal szemben sincsenek igazán várakozások, de az is kell ahhoz, hogy az Európai Bírósághoz lehessen fordulni – írja a honlapján a Klubrádió.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×