INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

orbán viktor

hitelmoratórium

kormányinfó

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én.

Orbán Viktor: ha nem lesz megállapodás a moratóriumról, maradnak a mostani szabályok

Infostart

Jelentős szakmai véleménykülönbségek vannak a bankok és a kormány között – közölte a hitelmoratóriumról a Kormányinfón a miniszterelnök, és hozzátette: szeptember végig meg kell egyezniük, különben a mostani rendszer marad életben.

A kormány meghosszabbította szeptemberig a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő megállapodni a bankszövetséggel és a jegybankkal – jelentette be szerda délelőtt Orbán Viktor a gazdaság újraindításáról szóló konferencián. A hírt Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója szerda este pontosította, amikor közölte: szeptember végéig tart a moratórium a jelenlegi formában, ugyanis komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával annak jövőjéről.

Szerda este azután megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely módosítja a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló rendeletet, és előírja: a fizetési moratórium 2021. szeptember 30. napjáig tart, és minden, a fizetési moratórium alatt lejáró szerződés 2021. szeptember 30. napjáig meghosszabbodik.

A miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón is kitért a törlesztési moratórium jövőjére. Egyrészt bejelentette, hogy a moratórium az új nemzeti konzultáció egyik kérdése lesz, mert kíváncsi a kormány, mit gondolnak az emberek róla, másrészt egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor kitért a partnerekkel folyó tárgyalások menetére is.

"Van egy nagy vita, a bankok szeretnék, ha minél gyorsabban, minél több ember szállna ki a hitelmoratóriumból, a kormány pedig észszerű ütemet akar. Egyetértünk azzal, hogy nem lehet berendezkedni egy olyan életre, ahol a felvett hiteleket egyáltalán nem fizetjük vissza, de egy válság után vagyunk, amely megrázta, megviselte, megráncigálta az embereket és a kis- és középvállalkozásokat. Senkinek nem az a célja, a bankoknak sem lehet az a célja, hogy tönkremenjenek az emberek.

Olyan menetrend kell, amely jó az embereknek, jó a vállalkozásoknak és jó a bankoknak is"

– mondta a miniszterelnök, és hozzátette, jelentős szakmai véleménykülönbségek vannak a bankok és a kormány között. Mint fogalmazott, nem véletlen, hogy a nemzeti konzultációba is bekerült a kérdés, mert azt szeretné, ha a tárgyalási pozíciói erősebbek lennének, és az emberek megtámogatnák a bankokkal folytatott vitában.

A megegyezés határideje szerinte egyértelmű, azért hosszabbították meg a moratórium határidejét szeptember végéig, hogy legyen idő a tárgyalásokra.

"Muszáj lesz szeptember 30-ig kitárgyalni a megállapodást, és egy új rezsimet életbe léptetni, ellenkező esetben marad a mostani" – jelentette ki Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018