eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor a harmadik hullámról: veszélyes pillanatban vagyunk

Két görbe fut versenyt egymással, a cél az, hogy az átoltottságé legyőzze a járványét - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában.

Egy nappal azt követően, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján közölte, jelenleg már a harmadik járványhullámban vagyunk, a Kossuth rádióban ismét hosszabb interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLGATHATJA MEG.

Szerinte a pénteki adatok is alátámasztják, hogy romló a tendencia:

  • 3093 új fertőzött
  • 110 elhunyt egy nap alatt (átlagéletkoruk 75,6 év)
  • egyre többen vannak kórházban, péntekre virradóra 4024-en
  • lélegeztetőgépen 352-en vannak.

"Veszélyes pillanatban vagyunk" - összegzett az adatokat sorolva Orbán Viktor. "Versenyt fut az oltások görbéje és a járvány görbéje, ha többen regisztrálnak, életeket nyerünk, ha a harmadik járványhullám görbéje erősebb, életeket vesztünk."

Szerinte a kórházi tartalékok nagyok, akár 20 ezer koronavírusos beteget is el tudnak látni, ennek jelenleg az ötödét kell.

Orbán Viktor közölte azt is: 391 821-en már megkapták legalább az első oltást, a számuk hamarosan felfut 441 ezerre, majd

"egy nagy ugrás következik", mert 7-10 nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret.

Így húsvétra az eddig regisztráltakat be tudják oltani - mondta.

Azt is elmondta, hogy zajlik a választás a vakcinák között: az ember megérkezik az oltásra, közlik vele, hogy melyik oltást kapja, ha nem kéri, hazaküldik, majd újra értesítik, amikor lesz olyan vakcina, amilyet elfogad, de sürgeti az embereket, mindenki fogadja el azt a vakcinát, amelyet az oltó orvos felajánl.

Orbán Viktor leszögezte, Európában Magyarországon van a legtöbb beadható oltás.

Emlékeztetett, Szijjártó Péter egy korábbi kormányülésen figyelmeztetett, hogy nem szabad kiszolgáltatni az országot a közös vakcinabeszerzésnek, ezért minden irányba figyelni kell, és a kormányfő úgy látja, ez a hozzáállás volt a jó, hisz a magyarok élete csak a magyaroknak lesz fontos, másoknak más.

"Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk" - ezt arra reagálva mondta, hogy mikor lehet oltani a kínai vakcinával, de azt is elmondta, a tisztifőorvos szerint "jól haladnak" az NNK-ban a kínai vakcina és leirata átvizsgálásával.

Nemzeti konzultáció és baloldali hatalmi reflex

A nemzeti konzultáció ügyének ellenzéki támadását "hatalmi reflexnek" nevezte, amelynek politikai hagyománya Lenintől és Rákositól származik.

"Ha úgy gondolja a baloldal, hogy könnyebben kerül hatalomra, ha sikertelennek tünteti fel a járványkezelést, akkor ennek a véleményének hangot is ad, nem titkolózik" - jegyezte meg.

Örült annak, amikor az ellenzék 90 napra megadta a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, de ma már nyíltan megtagadják az együttműködést, ezzel a "baloldal túl messzire ment".

Az online konzultáció első napján 120 ezren töltötték ki a rövid kérdőívet

- közölte.

V4

Beszélt a héten 30. születésnapját ünnepelt visegrádi együttműködésről, szerinte az együttműködés kényszere az évszázadok során nem tűnt el.

"Stratégiai szerepe Szlovákiának van, tőkesúlya pedig Lengyelországnak, ezért dolgozom azon, hogy minél szorosabban összekössük magunkat egymással vezetékekkel, utakkal, az év végére talán el is jutunk Kassáig. Nekünk, magyaroknak hozzá kell férnünk egy 40 milliós lengyel piachoz" - ecsetelte.

Az együttműködés történelem, gazdaság és politika is, de elsősorban hivatás - fogalmazott a kormányfő.

Elmondta még, a V4 Németország első számú gazdasági partnere Európában, "elég magabiztosan állunk a lábunkon, (...) az európai gazdaság lokomotívjáról beszélünk".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×