eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Egészségügyi dolgozó a Szputnyik V néven regisztrált koronavírus elleni vakcinát készül beadni egy moszkvai kórházban 2020. december 10-én. Az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) legutóbbi közlése szerint a vakcina az utolsó ellenőrzési ponton, vagyis az első komponens beadása utáni 21. napon 91,4 százalékos hatékonyságú.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Müller Cecília: a harmadik hullám elkezdődött

Az ígért 88 ezernél 5 ezerrel kevesebb vakcinát küld csütörtök este Magyarországra az AstraZeneca gyár - derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Több hetes koronavírusjárvány-ügyi adatrekordok dőltek meg Magyarországon a csütörtöki adatközléssel - részletes napi járványszámok ITT -, ezért a csütörtökön is ülésezett operatív törzs ismét meghirdette napi tájékoztatóját, a nyitásról szóló nemzeti konzultáció első teljes napján.

A rendőri intézkedéssel kezdődött a tájékoztató - Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese révén:

  • 182 maszktalan embert találtak szerdán, 17-en a járműveken vagy a megállókban szegtek szabályt
  • Kisvárdán bezártak egy vendéglátóhelyet fél évre, mert ott négyen alkoholt fogyasztottak
  • a kijárási tilalmat vagy a csoportosulási szabályokat az elmúlt 24 órában több mint 300 ember szegte meg, 39 341 az ő számuk már összesen
  • 22 893 karantén aktív jelenleg
  • 2306 ember ellenőrizhető a karanténban mobilon keresztül
  • Röszkén két órát kell várni
  • 531 büntetőeljárás van folyamatban a járvánnyal összefüggésben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos "fokozódó számokról" számolt be az új fertőzöttek tekintetében.

Elmondta,

az elhunytak 3 százalékában nem volt eddig krónikus beteg,

a többieknél minden esetben volt valamilyen egyéb betegség.

"Éppen ezért fontos, hogy az oltási programunk következetesen, folyamatosan megvalósításra kerüljön" - hívta fel a figyelmet.

Bejelentette, továbbra is vizsgálják a kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát a Nemzeti Népegészségügyi Központban, az elmúlt napokban vált teljessé a kísérődokumentáció. Ígérte: igyekezni fognak az értékeléssel, hogy minél hamarabb adható legyen a kínai oltóanyag.

Fontosnak nevezte, hogy "azokat a személyeket védjük meg, akik a legveszélyeztetettebbek", hisz "életet nem tudunk visszaadni senkinek".

Jelezte azt is, aki korábban nem igényelt vakcinát, de az ő "köre" már lement, bátran jelentkezzen utólag is, sor fog kerülni rá is hamarosan.

Felhívta még a figyelmet arra is, hogy a különböző vakcinák alkalmazása különböző, nem ugyanazoknak adható például a Pfizer vagy az AstraZeneca oltóanyaga sem. Szempont az oltásnál továbbá, hogy a háziorvosok mely betegüket tartják az oltásra leginkább rászorulónak, "ők ismerik a kórelőzményeket, az anamnézist".

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban még azt is elárulta, hogy

késő este 88 helyett csak 83 ezer oltás érkezik csütörtök este.

Ezeket a háziorvosok kapják meg, bő 40 ezer embert olthatnak velük a jövő héten.

Müller Cecília a szűrőbuszok működtetéséről is beszélt, itt tartózkodnak délután 5-ig:

  • Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja
  • Deák Ferenc tér
  • Papp László Aréna bejárata.

Azokat várják a buszok, akiket a háziorvos tesztre utalt be.

Kérdések - válaszok

- Mikortól beszélhetünk harmadik hullámról?

- Ennek elméleti jelentősége van, de a harmadik hullám elkezdődött, lehet erről beszélni.

- Előfordulhat-e olyan, hogy az első oltás után keletkezett oltási reakciója van, amely után valaki nem kaphatja meg a második oltást? Kell-e jelenteni az erős tüneteket?

- Akinek enyhe tünetei vannak, nem kell jelentkeznie, akinek erősebb, annak igen. Ilyenkor azt is meg kell vizsgálni, hogy más vakcinával a páciens oltható-e.

- Az egynapos ellátásban kell-e fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért?

- Ez a kötelezőség járványügyi indokoltságú. Ennek következtében térítésmentes, nem kerülhet pénzbe senki számára.

Infostart: - A szennyvízvizsgálatok során megállapítható-e, hogy melyik új koronavírus-mutáns jelenléte növekszik, illetve csökken?

- Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen. A jövő héten lesznek adatok arról, hogy vannak-e más mutánsok is, a módszertant már kidolgozta a feltárásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×