eur:
393.74
usd:
369.4
bux:
65847.02
2024. április 23. kedd Béla
Alappapírtekercsek a Vajda Papír Kft. budapesti gyárában 2017. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az önellátás érdekében kezd beruházásba az ország legnagyobb papíripari vállata

Tíz év után újraindul a papíripari szakképzés. A tanrend és oktatási anyag kidolgozásában a legnagyobb magyar papíripari vállalat is részt vett. A Vajda Papír Kft. fogja biztosítani a gyakorlati képzés helyszínét is.

A papíripari szakképzés előkészítése már két éve tart, de a koronavírus-járvány még inkább rávilágított ennek fontosságra, ugyanis az alapvető szükségleteket kielégítő termékeket célszerű itthon előállítani, hogy a külföldi kitettség ne okozhasson ellátásbeli problémákat.

Vajda Attila, a Vajda Papír ügyvezető igazgatója szerint 20 éves vállalatként rendelkezésükre áll a szükséges oktatási tudásalap, hogy egy, a közelükben lévő iskolával karöltve, elindítsák a programot, mert tíz éve nincs szakmai képzés Magyarországon. Az alapos előkészítés után a 2021/2022-es tanévben el is indulhat az oktatás a dunaújvárosi Lorántffy Szakképző Centrumban.

Vajda Attila elmondta, egy rövid időszakra koncentrálódó magas igény az ellátási láncban zavart okozhat, ezért osztják a kormány azon törekvését, hogy önellátóvá váljon Magyarország minél több érzékeny termék kategóriájában. Tapasztalható is volt, hogy a koronavírus-járvány kezdetén az importtermékek jelenős részénél, így például az egészségügyi papírtermékek szegmensénél, akadályok mutatkoztak a határokat érintő korlátozások miatt.

A szakember arra is kitért, a jövőbeni céljaik között szerepel egy olyan beruházás végrehajtása is, hogy az alapanyagok szempontjából is teljes mértékben önellátóvá válhasson a vállalatcsoport. Ha a szervezeten belül gyártás megvalósul az alappapírok esetében is, akkor ki lehet zárni a külső források okozta bizonytalanságot.

"A külföldről érkező alapanyagok esetében voltak bizony nehéz pillanatok, és kritikus szintre csökkent bizonyos termékek raktárkészlete a tavasszal. Ezt a problémát hivatott megoldani a tervezett beruházás" – mondta Vajda Attila.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×