eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Alappapírtekercsek a Vajda Papír Kft. budapesti gyárában 2017. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Több mint 11 milliárdos értékben bocsátott ki kötvényt a Vajda-Papír

11 milliárd forintot meghaladó értékben bocsátott ki kötvényt a Vajda-Papír az MNB programjában - közölte a piacvezető vállalat csütörtökön.

A higiéniai papírtermékek gyártásában Magyarországon piacvezető Vajda-Papír Kft. 11,2 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP). A kötvénykibocsátásból származó forrásokból a cég a meglévő hiteleinek refinanszírozását tervezi annak érdekében, hogy sikeres működését és jövőbeni beruházásait, köztük dunaföldvári gyárának újabb bővítését megalapozza. A Scope Ratings hitelminősítőtől a Vajda-Papír Kft B+ besorolást kapott stabil kilátások mellett, és a társaság fedezetlen kötvényeit szintén B+ kategóriába sorolta be, ami az MNB által támasztott elvárásnak eleget tesz. A fix kamatozású, amortizálódó kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke pedig 3,5 százalék.

A Vajda-Papír magyar családi tulajdonban lévő cég, 140 ezer tonnás éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket. Az idén 20 éves, Magyarországon piacvezető vállalat Ooops! márkájú és sajátmárkás higiéniai papírtermékeit - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő - Skandináviába, a Baltikumba és Európa több mint 20 országába szállítja. A cég három magyarországi telephellyel rendelkezik, és 2013-ban Norvégiában nyitott egy több mint 100 új munkahelyet teremtő leányvállalatot. A magyarországi telephelyeken több mint 600 embert foglalkoztat.

2014-ben a vállalat 1,8 milliárd forint értékű kapacitásbővítő nagyberuházást valósított meg, és a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének számító dunaföldvári gyárának fejlesztését 2018-ban fejezte be. A 15 milliárd forintos beruházáshoz 4,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült a nagyvállalati beruházási támogatási programból. A költségek mintegy 15 százaléka, csaknem 2,5 milliárd forint volt az önerő, a fennmaradó összeget hosszútávú, 7 és 10 éves futamidejű hitelekből finanszírozta a társaság.

A Vajda-Papír jelenleg a dunaföldvári gyár bővítésének második ütemét készíti elő, melynek megalapozása a mostani kötvénykibocsátás, valamint újabb állami támogatást is igényel a beruházáshoz. A fejlesztés további 70 embernek biztosít munkát, és 70 000 tonna többletkapacitást jelent majd.

A tervek szerint a Vajda-Papír értékesítési árbevétele 25 milliárd forintra nő a tavalyi 24 milliárd forintról, a Vajda-Papir Scandinavia bevétele 14 milliárd forintra, a Vajda Real Estate Kft.-é pedig 11 milliárd forintra emelkedik. Így az 50 milliárd forintos összbevétel csaknem 4 milliárd forinttal haladja majd meg a tavalyit.

A Vajda-Papír jövőbeni fejlődési elvárása továbbra is az éves 10-15%-os forgalomnövelés, amelyet jellemzően az export piacokon kíván realizálni. Ezt a célt elsősorban az Ooops! márka termékek újabb országokba történő bevezetésével, valamint a meglévő piaci részesedés és disztribúció növelésével tervezi elérni a vállalat.

A Scope hitelminősítő megjegyezte, hogy a B+ kibocsátói minősítés megerősítése a hitelmutatók javulását jelzi. A 2020 első félévi árbevétel növekedése a 2019-es szinthez képest még a várakozásokat is felülmúlta, amit a termelési egységek kapacitásának bővülése és a Covid-19 által a beszámolási időszakban előidézett kezdeti „vásárlási őrület” tett lehetővé. A Scope az EBITDA erőteljes növekedését várja idén (a magasabb exportértékesítéseknek köszönhetően), pozitív szabad működési cash flow-val és négyszeres tőkeáttételi hányaddal. A magasabb értékesítési volumen mellett a vállalat működésére kedvezően hatnak az alacsonyabb alapanyag-árak.

A Scope már tavaly minősítette a céget, akkor a B+ besorolást pozitív kilátás mellett adta meg, ezt azonban most stabilra módosította. A kilátásmódosítás oka, hogy a Vajda-Papír a megnövekedett igények miatt már év végén belefogna a bővítésbe, gépbeszerzésbe. Az alappapírgyártó gépet konyhai papírtekercsek, papírzsebkendők és papírszalvéták nyersanyagainak előállítására használják, aminek a jövőbeni jövedelmezőségi ráta szempontjából is pozitívnak kell lennie. A beruházást főként hitelekkel finanszírozza, vagyis a tőkeáttétel, a Scope-korrigált adósság / EBITDA alapján mérve, középtávon nem valószínű, hogy négyszeres alatt marad.

A stabil kilátás a Vajda Papír sikeres pénzügyi átalakulását tükrözi - a hatékonyság növelő intézkedések révén az alacsonyabb előállítási költségekkel és a megnövekedett exportértékesítésből származó javuló EBITDA, az alappapír integrált előállításának kedvezőbb költségei, valamint a refinanszírozást és az új kötvény-kibocsátást követő, pozitív likviditási hatás szempontjából.

Az MNB a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése érdekében indította el 2019 július elsején a Növekedési Kötvényprogramot. A programban a jegybank 750 milliárd forint keretösszegben nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol.

A piacvezető vállalat vezetője, Vajda Attila korábban az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×