eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsődlegesen a koronavírusos betegeket.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János: fel kell készülni az elhunytak számának további emelkedésére

A koronavírus-járványra tekintettel mindenkinek javasolja a jövő héttől elérhető infuenza elleni oltások beadását az Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szlávik János az M1-nek nyilatkozva kifejtette, az elmúlt napokban magas Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek és az elhunytak száma, és további növekedés várható. Egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma, fel kell készülni, hogy Magyországon is hasonlóan magas számok lesznek, mint például Csehországban és Romániában - tette hozzá.

A főorvos hangsúlyozta, továbbra is a rizikócsoportba tartozókra, az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre kell vigyázni, az elhunytak 99 százaléka ugyanis közülük kerül ki.

Szlávik János különösen fontosnak nevezte a rizikócsoportba tartozók megvédését az influenzától, nemzetközi megfigyelés szerint ugyanis megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben.

Kiemelte, az influenza elleni védőoltások megbízhatóak, biztonságosak, azokat csak a lázas, beteg, illetve az oltásra allergiás embereknek nem szabad beadni.

Szólt arról is,

hétfőn kezdődnek meg a remdesivir nevű hatóanyag klinikai vizsgálatai a Dél-pesti Centrumkórházban,

mivel ez a hatóanyag eddig hatékonynak bizonyult az újfajta koronavírussal szemben.

Magyarországon az elmúlt hónapokban is elérhető volt többféle vírusellenes készítmény és ez így marad a közeljövőben is - fűzte hozzá.

A főorvos közölte, a vírusellenes kezelés következtében több beteg sokkal hamarabb gyógyult meg, mint azok, akik nem kapták meg ezeket a gyógyszereket, emellett kevesebb eséllyel kerültek intenzív osztályra és nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A vírusellenes készítmények nem csodaszerek, de segítséget nyújthatnak az idős betegek gyógyulásában - mondta, hozzátéve, a most vizsgált gyógyszerek csak a klinikai teszteket követően kerülhetnek a háziorvosokhoz, addig csak kórházakban alkalmazhatóak.

Szlávik János ezúttal is aláhúzta a mindenkori szabályos maszkviselés, a fertőtlenítés és a távolságtartás fontosságát. A koronavírusos esetek számának emelkedésével még nagyobb figyelem hárul az idős, krónikusan beteg hozzátartozók védelmére - tette hozzá.

A Dél-pesti Centrumkórházról szólva elmondta, jelenleg 180 koronavírusos beteg fekszik az intézményben, akik közül 32-en vannak lélegeztetőgépen. Hangsúlyozta, ez a korábbi időszakhoz képest soknak számít, és azt mutatja, az esetek számának emelkedésével egyre több idős, krónikus betegségben szenvedő kerül kórházba és lélegeztetőgépre.

Szlávik János hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. A beszélgetést itt meghallgathatják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×