INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

covid-19

remdesivir

gyógyszer

koronavírus

richter

A 2020. márciusában a Gilead Sciences amerikai gyógyszeripari vállalat által közreadott képen az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó üvegcsét vizsgál egy dolgozó a vállalat amerikai telephelyén. Az Európai Gyógyszerügynökség a 2020. április 2-án tartott virtuális ülésén ajánlást adott ki, hogy milyen speciális helyzetekben alkalmazható a remdesivir a koronavírus-fertőzés kezelésére az Európai Unióban.

Új, tudományos részletek a magyar remdesivirrel kapcsolatban

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A legjobb hír, hogy megkezdték a kipróbálást a súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteken, de van rossz is: egyelőre csak kétezer betegnek jár belőle.

Megkezdték a Magyarországon a Richter által gyártott koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálatait. A remdesivirt 2000 súlyos, kórházban ápolt covidosnak adják be. Ha a vizsgálat sikeres lesz, elindulhat a gyógyszer törzskönyvezése.

"Minden gyógyszer kipróbálása, bevezetése úgy zajlik, hogy a klinikai vizsgálat keretében embereken is kipróbálják a készítményt, most is így történik, az OGYÉI a hét elején adott engedélyt rá" – rögzítette az InfoRádió megkeresésére Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Jelenleg

hét intézményben ápolják az érintett középsúlyos vagy súlyos betegeket

– tette hozzá.

Akkor tekintik majd sikeresnek a vizsgálatot, ha több a jótékony hatása, mint a kedvezőtlen mellékhatás. A klinikai teszt végén a gyártó értékeli az adatokat és dönt, hogy mi legyen a készítmény további sorsa. Ha megfelel a készítmény, beadja törzskönyvezésre, engedélyezésre a hatóságokhoz.

A remdesivir csökkenti a halálozások számát és a kórházban tartózkodás idejét, mint Szentiványi Mátyás fogalmaz, "a betegek egy csoportjánál kedvező hatású", mellékhatásai nem haladják meg a pozitív hatásokat. A szer

csak kórházban

érhető el, kezelőorvos felügyelete mellett, patikában nem hozzáférhető, injekciós készítmény.

Nem túl biztató hír ugyanakkor, hogy a klinikai vizsgálat akár fél-egy évig is elhúzódhat, az engedélyezés csak utána kezdődhet. A remdesivir ugyanakkor importból most is hozzáférhető a magyar egészségügy számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

Kapcsolódó hang

Vizsgálják a magyar remdesivirt - Szentiványi Mátyás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018