INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

dunaföldvár

klórgáz

katasztrófavédelem

Súlyos ipari baleset Dunaföldváron, 28 ember került kórházba

Súlyos ipari baleset Dunaföldváron, 28 ember került kórházba

Infostart

Klórgáz szabadult fel egy dunaföldvári üzemből, többen megsérültek. Cikkünk frissül!

A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy hat köbméteres tartályból – jelent meg nemrég Dunaföldvár önkormányzatának Facebook-oldalán.

Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a paksi katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A város területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges, a mentőegységek a helyzetet a Pannoina Bio Zrt. területén kezelik. A sérültek ellátása megtörtént.

"A gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoltjuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot" – írták a Facebookon.

Korábban a dunaujvaros.com úgy értesült, hogy tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről. A baleset hírét több, egymástól független olvasói híradás is megerősítette, a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl.

Több forrás szerint több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek, mentőhelikopterek is megjelentek Dunaföldvár határában. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak. A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettek, a betegeket Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét kórháza fogadta.

Horváth Zsolt polgármester videoüzenetben tájékoztatta a lakosságot a Pannonia Bio Zrt.-nél történt üzemi balesetről. Ebben elmondta, hogy a tartályban 4500 liter hipó volt, amihez hozzákevertek 400 liter salétromsavat, és a reakció során keletkező klórgáz került a levegőbe. A baleset elhárításán dolgoznak, a katasztrófavédelem két kocsija folyamatosan a klórgáz koncentrációját méri. A sérülteket a mentőszolgálat elszállította, akit kellett, légi úton.

Dunaföldváron nem volt szükség óvintézkedésekre, de a polgármester óvatosságból elrendelte, hogy az iskolákból ne engedjék ki a gyerekeket, és ne szellőztessenek. Ezt hamarosan fel fogják oldani.

A katasztrófavédelem is közleményt adott ki, eszerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. A két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült.
A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt.

A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti.

Nyitókép: dunaujvaros.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018