eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Lánchíd és a Duna látképe a Citadella erőd felől 2020. június 8-án. Hosszú évtizedek után megújul a Citadella erőd és környezete a kormány döntése értelmében. Kiemelt kormányzati beruházás keretében a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező, hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja során.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Lánchíd: a BKK kiírja a közbeszerzést

A rekonstrukció a mostani tervek szerint 2023-ra fejeződhet be.

A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását.

A rekonstrukciót – amely kizárólag a híd felújítását tartalmazza – a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. Mivel a kormányzati hozzájárulásról a támogatási szerződés még nem köttetett meg, annak időpontja ismeretlen, a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki: a tender akkor lehet csak eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll – közölte a cég.

Az igazgatóság döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint – eredményes eljárás esetén – a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek el, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap – amelyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől –, azaz a rekonstrukció 2023-ra fejeződhet be.

A Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz

  • újjáépíteni az átkelő közúti pályáját és gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezeteit és azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat,
  • a budai és a pesti oldalon is szakszerűen restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket,
  • a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágításának kialakítása,
  • a biztonságos közlekedés érdekében gyalogátkelőhely létesítése a pesti hídfő északi és déli járdájára között,
  • kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíeni a lépcsőket,
  • rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a hídkörnyéki Duna-medret, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchíd a felújítás megkezdéséig is biztonságos marad, amelyről a napi rendszerességű ellenőrzéssel a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak.

2020 januárjában a Lánchíd és a Váralagút rekonstrukciójára és a kapcsolódó beruházásokra kiírt közbeszerzési eljárást mindkét részfeladat esetében érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánították, a rendelkezésre álló anyagi fedezet összege ugyanis nem elegendő arra, hogy akár a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel szerződést köthessenek. A rendelkezésre álló teljes beruházási összeg bruttó 23,36 milliárd forint, ez önmagában még a Széchenyi Lánchíd rekonstrukciójára sem elegendő – közölték akkor.

A közbeszerzési eljárás elindítását már múlt hétre ígérte a BKK igazgatóságának elnöke, Draskovics Tibor, ez végül egy héttel tolódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×