eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Országház és a Lánchíd látképe Budapesten 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Jövő héten rábólinthatnak a Lánchíd-tenderre

Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke árult el részleteket a közbeszerzés részleteiről.

Jövő héten a BKK igazgatótanácsa elé kerül a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés, ott vélhetően jóváhagyják, és azt követően legfeljebb még egy hét múlva indulhat a közbeszerzés – hangzott el a Klubrádió műsorában.

A volt miniszter felidézte: az előző városvezetés ugyan jóváhagyta ezt a kiírást, de akkor a rendelkezésre álló összeg kétszereséért vállalták volna el a kivitelezők a Lánchíd felújítását. A BKK most januárban mondta ki, hogy ezek a feltételek nem elfogadhatóak, de így gondolta az előző vezetés is, egyszerűen túl drága volt – mondta Draskovics Tibor.

Kiírhatták volna még egyszer ugyanúgy a közbeszerzést, de ő ennek nem híve, mondta a BKK igazgatóságának elnöke. Inkább nagyon alaposan át kellett gondolni, hogy mi legyen a kiírás műszaki tartalma, azért, hogy minden, ami fontos a Lánchíd tartós, jó színvonalú megőrzéséhez, megvalósuljon, de semmi olyan ne, amire viszont nincs fedezet.

Ebben

nincs benne a Váralagút és a 2-es villamos pesti megállójának felújítás.

Hozzátette: rengeteg műemléki eleme van a Lánchídnak, ezeknél lehet kérdés, hogy cseréljek ki vagy újítsák fel őket. Sok olyan részlet van, amely a műszaki állapotot nem befolyásolja, a költségeket viszont igen. A műemléki elemeknél pedig nem egyértelmű, hogy melyik olcsóbb, ezeket gyakorlatilag egyesével át kell tekinteni, ami aprólékos munka.

Draskovics Tibor szerint jövő héten rábólint a kiírásra a BKK, ezután jöhet a jogi munka. Mivel ez nagy értékű, nemzetközi közbeszerzés, meg kell jelentetni az Európai Unió közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ennek van némi átfutási ideje, de a döntés után néhány napon, legfeljebb egy héten belül megjelenik a kiírás.

A kormányzat és a főváros között hónapok óta vita a Lánchíd felújítása. Orbán Viktor és a kormány szerint Budapest vezetésének már régen ki kellett volna írnia a közbeszerzést, Karácsony Gergely főpolgármester a pénzhiánnyal indokolta a kiírás elhúzódását.

Június végén, a Fővárosi Közgyűlés koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével ismét megtartott ülésén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel elkezdődik a 171 éves híd felújítása.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×