eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Országház és a Lánchíd látképe Budapesten 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Rendkívüli igazgatósági ülést tartott a BKK a Lánchíd ügyében

A testület döntött a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlásával kapcsolatban.

A Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárása kapcsán a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósága kedden eleget tett a Közbeszerzési Hatóság követelményeinek. A kivitelezési munkálatokra kiírt feltételes közbeszerzési eljáráson

azok a cégek indulhatnak, amelyek az elmúlt nyolc évben részt vettek hídépítésben.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK eredetileg azt szerette volna, hogy ez az időszak 10 év legyen, több cég indulhasson, és nagyobb legyen a verseny – közölte a BKK.

Az augusztus 4-i igazgatósági döntés lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön – írta közleményében a cég.

Reagált az ügyben a Fővárosi Önkormányzat is, amely szerint a referenciaidőszak rövidítésével a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntést hozott, amely alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét, ezzel akár veszélybe sodorhatja a verseny tisztaságát.

KH: az ajánlatkérő hibájából jogellenes a tender felhívása

A Közbeszerzési Hatóság (KH) közben azt közölte: a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívása azért jogellenes, mert a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást.

A hatóság megalapozatlannak nevezte a "sajtóban megjelent kifogásokat", hangsúlyozva, hogy a jogszabályok betartása nem választás kérdése. A törvényi előírások a közbeszerzések szereplőire ugyanúgy kötelezőek, mint a hivatalra. A KH az eljárás feltételrendszerébe nem is szól bele, de céljának tekinti, hogy a kiírások megfeleljenek a törvényes követelményeknek.

A szervezet szerint az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. A főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet - írták a közleményben. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.

A KH nem kormányzati szerv, 25 éve független államigazgatási intézményként végzi a tevékenységét, és gyakorolja a törvényben rögzített hatáskörét. Ennek megfelelően a hirdetmények ellenőrzése is a kötelező feladatai közé tartozik az eljárást megindító felhívásoknál. Az ajánlatkérő felelőssége a szabályos felhívás, a hatóság jogsértő rendelkezés esetén akár többször is hiánypótlási felhívást küld - írták. Hozzátették, hogy a KH tavaly 25 117 hirdetménynél 25 210 hiánypótlási felhívást küldött, vagyis a Lánchíd felhívásához kapcsolódó hatósági döntés nem egyedi eset.

A BKK igazgatósága 11 napja, július 24-én hagyta jóvá a kivitelezési munkálatokra kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását, noha azt egy héttel korábbra ígérte a BKK igazgatóságának elnöke, Draskovics Tibor

2020 januárjában a Lánchíd és a Váralagút rekonstrukciójára és a kapcsolódó beruházásokra kiírt közbeszerzési eljárást mindkét részfeladat esetében érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánították, a rendelkezésre álló anyagi fedezet összege ugyanis nem elegendő arra, hogy akár a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel szerződést köthessenek. A rendelkezésre álló teljes beruházási összeg bruttó 23,36 milliárd forint, ez önmagában még a Széchenyi Lánchíd rekonstrukciójára sem elegendő – közölték akkor.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×