eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban 2020. február 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán A nyitóképen Müller Cecília országos tisztifőorvos

Müller Cecília újra fontos információkkal jelentkezik

A tisztifőorvos asszony szerint Magyarországon "tiszteletreméltó" és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, de...

Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt.

Ugyanakkor a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket - fűzte hozzá.

"Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel" - hangsúlyozta. Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges - tette hozzá.

Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt - mondta.

Müller Cecília reményét fejezte ki, hogy

az egység bevetésére nem lesz szükség,

ugyanakkor - jegyezte meg - még nincs se vakcina, se célzott terápia, amellyel mindenkit meg lehet gyógyítani. Ebben a helyzetben maradnak a "klasszikus" járványügyi intézkedések - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Magyarországon "tiszteletreméltó" és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárul a sikeres védekezéshez. Úgy érzi, és ezért hálás is, hogy sikerült együttműködést kialakítani a járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között. "Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani" - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×