eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az Esterházy János mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen a budapesti Szent István-bazilikában 2019. március 9-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Gulyás Gergely összekötné a hálapénz megszüntetését az egészségügyi béremeléssel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megérti, hogy az orvosok keveslik a fizetésüket, de üzenete van kamara felé.

A magyarországi egészségügyi rendszer egységessége különösen előnyös válsághelyzetben - mondta Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a koronavírus-járvány okozta válság kezelésének egy másik fontos tapasztalata, hogy az egységes egészségügyi készletkezelésre szükség van, ehhez kellett a kórházparancsnoki rendszer.

Hozzátette: ilyen helyzetben a tárcák közötti koordinációra is szükség van, erre megfelelő keretet nyújtott az operatív törzs.

Kitért arra is, a kormány az elmúlt 9 évben sokkal nagyobb mértékben emelte a béreket az egészségügyben, mint más munkakörökben. Ugyanakkor Nyugat-Európához képest még mindig van elmaradás ezen a területen, ezért további emelésekre van szükség - mondta.

Hozzáfűzte, hogy az orvosi kamara felvetése alapján a további béremelések mellett a hálapénzt meg kell szüntetni, erről is beszélni kell.

A különleges jogrend és a járványügyi készültség bevezetését ért ellenzéki kritikákról azt mondta, az ellenzéknek két lehetőség között kellett választania:

elnézést kér korábbi hazugságáért vagy megpróbál még nagyobbat hazudni.

Rövid gondolkodás után az utóbbi mellett döntöttek - mondta Gulyás Gergely.

Rámutatott, nyilvánvaló, hogy a rendkívüli jogrendnek az a sajátossága, hogy a kormány képes törvényeket alkotni, törvényi szabályoktól eltérhet kormányrendelettel, illetve az alapvető jogok is korlátozhatóak, mint például a kijárási tilalom bevezetésekor.

"Ezek az eszközök megszűntek, ami maradt az egy járványügyi készültség, ami szerintem mindenki által könnyen belátható módon indokolt, hiszen a vírus ma is velünk van" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, amíg nincs vakcina a vírus ellen, addig mindenkinek közös érdeke, hogy a készültség fennmaradjon.

A Lánchíd felújításáról azt mondta, Tarlós István volt főpolgármester úgy adta át Budapestet Karácsony Gergelynek, hogy 40 milliárd forint és 160 milliárd forintnyi lekötött államkötvény állt a fővárosi önkormányzat rendelkezésére. Budapestnek még mindig van 180 milliárd forintnyi állampapírja, tehát nehezen lehetne azt állítani, hogy ne lenne pénze a kötelezettségeire - fűzte hozzá.

Kitért arra is, miközben a magyar járványügyi védekezés az egyik legsikeresebbnek számít Európában, az itteni áldozatok közül majdnem minden tizedik a Pesti úti idősek otthonában hunyt el. Ezért volt indokolt a hatósági vizsgálat, amely megállapította a fenntartó, a fővárosi önkormányzat felelősségét. Az ügyben a bíróság mond majd ítéletet - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×