INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

operatív törzs

koronavírus

müller cecília

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.

Operatív törzs: elballaghatnak a végzős diákok

Infostart

A hét utolsó koronavírus-tájékoztatóját tartotta az operatív törzs. Kiderült, zöld jelzést kaptak az autós koncertek, a kórházi beteglátogatás azonban még nem, ahogy a teljes horvát határátlépési szabadságra is várni kell még.

A Magyarországon elvégzett eddigi 202 606 teszt mindössze 3970 koronavírus-fertőzöttet talált, az elmúlt 24 órában 16-ot. A fertőzöttek közül ugyanakkor az elmúlt napon is meghaltak 3-an, így az elhunytak száma már 542. Felgyógyultak viszont 2245-en, így az aktív fertőzöttek száma 1183-ra csökkent, közülük 21-en vannak súlyos állapotban.

Az operatív törzs pénteken a hét utolsó tájékoztatóját hirdette meg, fontos bejelentéseket ígérve.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa megerősítette: az osztrák, a cseh és a szlovák területekről Magyarországra érkezők korlátozás nélkül hazatérhetnek, nem kell karanténba menni - az intézkedés kölcsönös.

Jelezte,

tarthatók "autós koncertek", mivel ezekre nagy igény van,

ezek kívül esnek a rendezvénystopon.

Már tízezer alatt van az elrendelt hatósági házi karanténok száma, a karanténban érintettek mintegy 10 százaléka használja a mobilos távellenőrzési lehetőséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a gyógyultak száma örvendetesen növekszik, az aktív fertőzöttek száma pedig ugyanígy csökken. Részletes friss számok ITT.

A friss fertőzöttek közül 6-an budapestiek - ismertette még. A többiek három megyéhez tartoznak.

100 ezer főre vetítve még mindig csak Budapesten van 100 fő fölött a koronavírus-fertőzöttek száma. Országosan 45 ez a szám, az elhunytak száma - ugyancsak 100 ezer főre vetítve - 5.

Müller Cecília bemutatta az alábbi térképet is.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

A további térképeket ITT lehet megtalálni.

Az idősotthoni látogatásról csütörtökön már beszélt, a legfontosabbakat pénteken is megismételte. Nyomatékosította, hogy ha több fekvőbeteg van egy idősotthoni szobában, egyszerre csak egy látogató érkezzen, maszkban, kezet mosva és fertőtlenítve.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

az idősotthoni kijárási korlátozás továbbra is fennáll,

és fekvőbeteg-ellátó intézményben pedig továbbra sem oldják fel a látogatási tilalmat.

A ballagásokkal kapcsolatban is bejelentést tett:

"Természetes igény, hogy a fiatalok szeretnének búcsút venni attól az intézménytől, ahová éveken át tartoztak, és az élménytől nem szeretnénk őket megfosztani. Lehetővé tesszük azt, hogy a távolságtartás és a higiénés szabályok betartásával elballaghassanak. De minden szabályt be kell tartani. A szülők részvétele nem javasolt" - mondta.

Kérdések

- Nyitnak a játszóterek, indulnak az edzések, az iskolákba is be lehet menni, jönnek a táborok. Vége a járványnak?

- Nincs. Stabilizálódott a járványhelyzet. Meg tudjuk mondani, hány aktív gyermek van a koronavírus-fertőzés szempontjából Magyarországon. 14 éves korig 15 aktív fertőzött.

- A védekezés mellett kevesebb figyelmet kapott az influenza. Mennyire volt súlyos idén az a járvány?

- A koronavírus-védekezés segített az influenzajárvány terjedésének megakadályozásában is.

- Sok somogyi rendelkezik horvátországi nyaralóval, hajóval. Visszatérve onnan vonatkozik-e rájuk a karanténkötelezettség?

- Jelenleg igen. Türelmet kérünk.

- Romániában hirtelen megemelkedett a fertőzések száma. Lehet-e, hogy újra határzár lesz?

- Schengeni külső határról van szó, ezért van határőrizet egyébként is. A mai napig 642 román állampolgár lépett be agrármunkásként a határon.

- Ha a melegben, napsütésben kisebb a fertőződés esélye, akkor miért van jelen a meleg égövben a koronavírus?

- Számos elem összjátéka segít a terjedésben, ez területenként változó lehet. Ez egy légúti vírus, és szezonális is lehet, többen ezt feltételezik, de erre egyelőre nincs bizonyíték. Azt sem tudjuk, milyen formában marad velünk. Melegben "esetleg" kevésbé terjed ez a vírus.

- Mikor várható látogatási lazítás a kórházakban?

- Még nem. Türelmet kérünk, a betegek érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018